بیوتکنولوژی میکروبی

کاربرد های آب ماست

در سال 2015، حدود 771000 تن ماست چکیده در ایالات متحده تولید شده که سهم آن از بازار ماست، حدود 40 % بود. در سال 2004، سهم این نوع ماست بین 1 % تا 2 % بوده است. در فرآیند تولید این ماست، به ازای هر کیلوگرم ماست تولید شده، 2 تا 3 کیلوگرم آب ماست حاصل می شود. تنها مقدار محدودی از آب ماست حاصل شده را می توان برای مقاصد کشاورزی -تحت عنوان کود- به کار برد. استفاده زیاد از آب ماست، منجر به رشد بی رویه جلبک ها و مرگ میر ماهی ها و آلودگی های میکروبی در طبیعت می شود.


شرکت های تولید کننده ماست سالهاست که به دنبال راه حل اقتصادی، برای استفاده از این مایع به ظاهر بی ارزش هستند. تاکنون بیش از 3500 حق ثبت اختراع در این زمینه به ثبت رسیده است که 75 % آن در پنج سال اخیر بوده است.

آب ماست باقی مانده، حاوی مواد ارزشمندی همچون لاکتوز، گالاکتوز، کلسیم، فسفات، اسید لاکتیک و مقدار کمی هم پروتئین است که می توان آن ها را استخراج کرد و از آن ها در صنایع غذایی، مانند تولید شیرین کننده ها و محلول کلسیم، بهره گرفت.

با استفاده از روش نانوفیلتراسیون، می توان لاکتوز موجود را استخراج کرد. لاکتوز جدا شده را می توان برای تولید شیرین کننده ها، به کار برد.

به کمک فرآیندهای آنزیمی نیز، می توان لاکتوز و پروتئین موجود در آب ماست را جدا نمود. البته فرآیندهای آنزیمی هنوز اقتصادی نیستند و تحقیقات بیشتری بر روی آن ها باید انجام شود.

بعضی از تولید کنندگان ماست چکیده، قبل از انجام فرآیند خاصی بر روی آب ماست، به کمک فرآیند اسمز معکوس، مقدار آب موجود را کاهش می دهند تا انتقال آن به فرآیندهای بعدی تسهیل شود.

بعضی از کارخانه ها به کمک تنفس بی هوازی باکتری ها، آب ماست را به متان تبدیل می کنند. از متان حاصل شده می توان برای تولید برق بهره گرفت.

به کمک فرآیند تنفس بی هوازی، می توان به اتانول نیز دست یافت.

در نهایت باید گفت که آب ماست، ماده بسیار ارزشمندی است. اما با وجود تلاش های فراوان، هنوز از تمام پتانسیل این مایع در صنایع لبنیات استفاده نشده و محققان سعی در افزایش بهره وری فرآیند های موجود دارند.

ترجمه: سینا سلطانی

لینک خبر

برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن