آلودگی پلاستیکی اقیانوس ها

آلودگی پلاستیکی اقیانوسها از مشکلات بزرگ جهانی است. در حال حاضر تخمین زده میشود ۱۵۰ میلیون تن زباله پلاستیکی در اقیانوسها وجود دارد و سالانه هم ۸ میلیون تن به آن اضافه میشود.
نانوذرات پلاستیکی قابلیت آلوده کردن زنجیرههای غذایی و در نهایت اثرگذاری بر روی سلامت انسان را دارند. در تحقیقات جدیدی مشخص شده است که برخی از موجودات دریایی بهراحتی این مواد نانومتری را میبلعند و در گذر زمان در بدنشان انباشته میشوند که در نهایت سلامت زنجیره غذایی و سلامتی انسان را به خطر میاندازند.
پلاستیکها به راحتی تجزیه نمیشوند اما به علل مختلفی مثل نور خورشید، امواج و فعالیتهای میکروبی میتوانند به ذراتی در حد میکرون یا نانو تبدیل شوند. این ذرات در محیطهای دریایی به وسیله برخی از موجودات دریایی مثل صدفها، کرمها و کوزهداران که آب را فیلتر میکنند بلعیده میشوند.
پلاستیکها میتوانند آلودگیها و مواد شیمیایی را از آب جذب کنند. و این سموم رفته رفته میتوانند در زنجیره غذایی منتقل شوند و سلامت انسان و اکوسیستم اقیانوسها را تهدید کنند. میزان ماندگاری و سرنوشت زبالههای پلاستیکی در محیطهای آبی یک نگرانی بزرگ به شمار میآید. بنابراین مطالعه نحوه انتقال نانوذرات در موجودات دریایی و شناسایی مسیرهای انتقال میتواند به رفع این مشکل کمک کند.
برای بررسی میزان جذب نانوذرات از صدف Amphibalanus Amphitrite استفاده شد. برای این منظور لارو این موجودات در دو گروه آزمایشی حاد و مزمن بررسی شدند. در شرایط مزمن، لاروها برای فقط سه ساعت در محلولی حاوی نانوذرات با غلظت ۲۵ برابری محیط اقیانوس قرار گرفتند. در مطالعات حاد، لاروها را در محیط حاوی نانوذرات پلاستیکی اما با غلظتی کمتر از اقیانوس برای مدت ۴ روز نگهداری کردند. محلولها حاوی نانوذارات نشاندار شده با فلوروسنت بوده است.
لاروها در زیر میکروسکوپ برای یافتن ذرات فلوروسانسدار بررسی شدند. در هر دو آزمایش نانوپلاستیکها علاوه بر جذب شدن، در تمام بدن لاورها توزیع نیز شده بودند. این ذرات در بدن لاروهای صدف تا زمان بلوغ باقی میمانند و انباشت میشوند. شاید این صدفها در ردههای پایینی از زنجیرههای غذایی باشند اما آنچه در بدنشان وجود دارد میتواند به موجوداتی که از آنها تغذیه میکنند منتقل شود.
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن میکروبی صنعتی محیط زیست
☑️ عضویت در کانال زیست فن