بیوتکنولوژی پزشکیپروتئومیکسعلوم اعصاب

آنالیز پروتیئن‌ها و داروهای شخصی

✅ داده‌های جدید حاصل شده از پروتئین‌ها می‌تواند راهگشای راه‌حل جدیدی برای درمان بیماری‌ها در مطالعات کلینیکی باشد.امروزه هیچ نوع روش درمانی وجود ندارد که بتواند پاسخگوی همه بیمارانی که یک نوع بیماری در مورد آن‌ها تشخیص داده شده است باشد.بسیاری از بیماران ممکن است به یک دارو پاسخ دهند اما بعد از عود مجدد بیماری دیگر آن دارو مؤثر نباشد.

? برای مثال در مورد بیماری پارکینسون، پزشکان معمولا Levodopa را تجویز می‌کنند. این دارو در بعضی بیماران بر روی تومورها اثر می‌گذارد و آن‌ها را از بین می‌برد اما موجب تسریع از دست رفتن آگاهی نیز می‌شود بنابراین در بهبود شرایط بیمار مؤثر نخواهد بود. در روش‌های درمانی موجود هیچ کدام امکان پیش‌بینی نوع پاسخ بیمار نسبت به دارو و شناخت روش‌های جایگزین وجود ندارد.

? پائولا پیکوتی با مطرح کردن بیومارکر‌های پارکینسون گام بزرگی را در جهت ارتقاء سیستم سلامت شخصی و تکنولوژی‌های وابسته(PHRT) برداشته است. در این مطالعه از بیومارکرهایی برای تشخیص اولیه و طبقه‌بندی انواع پارکینسون استفاده شده است. این تکنولوژی و پیشرفت آن به شناخت بیشتر پروتئومیکس وابسته است.

? ژنوم شامل مجموعه اطلاعات ژنتیکی یک موجود زنده و یا یک ویروس است اما پروتئوم مجموعه پروتئین‌های بیان شده در یک زمان مشخص در یک شخص، تحت شرایط خاصی است. پروفایل پروتئینی بیمار در طی بررسی‌های متعدد ثبت می‌شود. پروتئین‌ها و اجزای سازنده آن‌ها( آمینو‌اسیدها ) مولکول‌های پیچیده‌ای هستند که عملکردهای متعددی از جمله مقابله با عفونت تحت عنوان آنتی‌بادی و تنظیم فرآیندهای متابولیک به وسیله آنزیم‌ها مؤثر هستند. برای انجام تحقیقات پروتئومیکس طیف‌سنجی جرمی و بیوانفورماتیک از ابزارهای کاربردی به‌شمار می‌آیند.

? برخلاف ژنوم، پروتئوم در پاسخ به تحریکات محیطی، اجزای دارویی و بیماری‌ها دچار تغییر می‌شود. به کمک برخی پروتئین‌ها امکان سالم یا بیمار بودن موجود زنده وجود دارد. و می‌توان با تعیین پروتئین‌های نرمال از غیر آن در یک نمونه، سیستمی را طراحی کرد که امکان تشخیص اولیه بیماری پارکینسون را داشته باشد.

? علت بیماری پارکینسون شکل‌گیری پلاک‌های آمیلوئیدی در مغز است که موجب آسیب به سلول‌های عصبی می‌شوند. این پلاک‌ها دسته ای از پروتئین های دژنره شده هستند که به هم وصل شده‌اند و رسوبات غیر‌قابل حلی را ایجاد کرده‌اند. در آزمایشات اولیه انجام شده امکان تشخیص پروتئین‌های ناقص وجود داشت اما یک الگوی آماری دقیق از آن قابل برداشت نبود.

? در مرحله بعد، از بیومارکرها برای تشخیص اولیه پارکینسون استفاده شد. آزمایشات در دو بازه زمانی با اختلافی ده ساله انجام شد. مرحله اول مدت کوتاهی بعد از اولین نشانه‌ها بود و مرحله دوم ده سال بعد تکرار شد. هدف این مطالعات جستجوی ارتباط بین تغییرات ساختاری پروتئین‌ها و نشانه‌های موجود مثل از دست رفتن هوشیاری بود. گروه سالمی هم به عنوان کنترل بررسی شد.

? اکثر داروهای توسعه یافته در شرایط آزمایشگاهی در شرایط بدن بیمار مؤثر نیستند. در روش ارائه شده به وسیله پیکوتی امکان بررسی داروها بر روی بافت‌های انسانی وجود دارد تا بتوان نحوه برهم‌کنش آن‌ها با پروتیئن‌ها را مطالعه کرد. و بدین طریق امکان تفکیک داروهای موثر از غیرموثر فراهم می‌شود و شرایط را برای انجام درمان‌های فردی مناسب مهیا می‌کند.

? ترجمه: زمزم جوادی

لینک خبر
لینک مقاله
عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
عضویت در کانال زیست فن

آنالیز پروتیئن‌ها و داروهای شخصی – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن