آینده صنعت غذا و کشاورزی

تلاش بشر امروزی برای سیر کردن جمعیت رو به افزایش، با چالشهای دیرینه و نو رو به رو است، از جمله: تغییرات آب و هوایی، گسترش شهرها، محدودیتهای تجارتی، منابع طبیعی رو به پایان، مصرفکنندگان بیثبات و جمعیت کهنسال کشاورزان.
اما به طور کلی آینده صنعت غذا و کشاورزی را در ۵ منظر زیر میتوان بررسی نمود:
پاسخهای چابک
شاید در نگاه اول به اهمیت آن نتوان پی برد اما آینده کشاورزی به سرعت یافتن پاسخهای متناسب با مشکلات امروز در کشاورزی، بستگی دارد.
تصمیم گیران و سیاستگذاران این حوزه مدتهاست که برای حل چالشهای پیچیده توجه و انرژی خود را صرف راه حلهایی جامع، کردهاند و این پاسخها به هیچ عنوان در بر گیرنده مشکلات کشاورزان خرد، زنان فعال در این حوزه و یا نیروی تازه کار نبوده است.
جعبه ابزاری که ما به وسیله آن به مقابله با چالشها میرویم با پیشرفت تکنولوژی در عصر حاضر به طرز باورنکردنی بزرگ و کارآمد شده است و با این حال مشکلات عمدتاً پابرجا هستند چرا که نحوه مدیریت استفاده از این ابزارها به خوبی مدیریت نشده است.
اما چاره چیست؟ به نظر میرسد با عقبگرد و در نظر گرفتن کشاورزان در رأس تصمیمات و پذیرفتن تنوع عوامل دخیل در کشاورزی و پیچیدگیهای اجتماعی پیرامون آن، میتوان پاسخهایی چابک و متناسب به این مشکلات داد و قدمی به سمت دگرگونی برداشت، دگرگونی به سمتی که تکنولوژی متناسب با نیروهای تازه طراحی شود.
دگرگونی عادتهای غذایی
عادتهای غذایی مردم و به دنباله آن کشاورزی در سراسر جهان در ۳۰ سال آینده، بیش از ۲۰۰ سال گذشته تغییر خواهد کرد. تکنولوژیهای نوظهور، نوید خانه تکانی اساسی در روندهای تثبیت شده تولید محصول و زنجیره تولید را میدهند که به طور کلی، سیستم در هم تنیده تأمین غذا در جهان را تغییر میدهد. با اینحال این تغییرات به پای تحولات در عادات غذایی نمیرسند و به نظر میرسد ماشین اقتصادی که پشت سر کشاورزان و کارخانههای محصولات غذایی است تا به اینجا نتوانسته به خوبی با عرضه و تقاضاهای حاصل از این ترندهای جدید خود را تطبیق بدهد. با این همه میتوان گفت آینده غذا در سیاره ما بستگی با پاسخ بهتر این صنعت به این تغییرات دارد.
افزایش فتوسنتز راهی برای حل مشکل جهانی کمبود غذا؟
استفاده از میکروجلبک به عنوان مکمل غذایی
کشاورزی در شهر
در جهان امروز باورهای کهنه پیرامون مسائلی همچون کشاورزی در حال تغییر است و مردم دیگر فکر نمیکنند صرفاً کشاورزی باید در حومه شهرها و یا روستاها صورت بگیرد. میتوان به عموم مردم را دانش و مهارت در این حوزه آموخت تا اندازهای خود را تأمین کنند، این موضوع وقتی اهمیت پیدا میکند که بفهمیم به علت تغییرات اقلیمی میزان تولید محصولات از راههای مرسوم رو به کاهش است.
تکیه بر پتانسیل های زیست شناسی
مهندسی ژنتیک و GMO ها (اورگانیسم هایی که اصلاح ژنتیکی شدهاند)، ابزارهایی هستند که میتوانند هر چه بشر تولید میکند را بهبود ببخشد، از تولید لباس و عطر تا داروسازی ، و به خصوص تولید غذا. کره زمین همانند یک کارخانه تولید غذا است و علم ژنتیک مانند قطعه اصلی این کارخانه است و بشر امروزه با آن دسترسی پیدا کرده است و با پیشرفتهای اخیر در حوزه مهندسی زیستی میتوانیم از آن برای تأمین نیازهایمان استفاده کنیم. جیسون کلی، مؤسس یک کمپانی مهندسی میکروبی به نام (Kinkgo Bioworks )، معتقد است، بیوتکنولوژی مسیر بی فایدهای که بشر در بسیاری زمینهها در حال حرکت در آن است را به سمت تولید و صنعتی شدن میبرد.
سرمایه گذاری در نوآوری ها
پیشرفتها در کشاورزی بیش از همه بر روی زندگی ضعیفترین قشرهای جوامع تأثیر گذار است. به تازگی تحقیقات جذابی تحت عنوان پروژه (RIPE ) در حال انجام است. نوآوری ها در کشاورزی نوین به اندازه زیادی قابل مقایسه با مبارزه جهانی با تغییرات اقلیمی است اما به اندازه آن مورد توجه قرار نمیگیرد و پیشامدها در سالهای آینده مانند افزایش جمعیت، تاثیرات محیطی ناشی از تأمین غذا در جهان را حتی تا دو برابر افزایش میدهد.
در نهایت میتوان گفت افرایش جمعیت، گرمایش جهانی شرایط اقتصادی در سطح جهان، مشکلاتی جدی برسر تأمین غذا دراینده هستند که آینده صنعت غذا و کشاورزی باید فکری به حال آن بکند و این موضوع بر خلاف باور عموم میتوان خطری جدی برای همه جهان باشد، پس نیاز به راه حلهایی همه جانبه و عملی، ضروریتر از همیشه لازم به نظر میرسند.