شانس برابر مردان و زنان مسن برای ابتلا به آلزایمر

✅بر مبنای پژوهشی که در آمریکا انجام شده، بانوان و آقایان ۵۵ تا ۸۵ ساله که از لحاظ ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری آلزایمر توسعه یافته هستند، از شانس برابری برای ابتلا به این بیماری برخوردارند. این یافتهها با نتایج مطالعاتی که در گذشته انجام شده در تضاد است.
?پیشتر تصور میشد بانوان حامل آلل (apolipoprotein E ɛ۴) که عامل ژنتیکی مربوط به خطر ابتلا به بیماری آلزایمر دیرهنگام است در مقایسه با مردان با خطر بزرگتری روبرو هستند. تحقیق اخیر این پرسش را مورد کنکاش قرار داده است. در واقع، قبلا دیدگاه کلی چنین بوده است که در تعداد برابری از نسخههای مشابه ژن ɛ۴ یا “APOE” ، احتمال بیمار شدن بانوان بیش از آقایان است.
?به منظور بررسی دقیقتر این موضوع، چگونگی اثر جنسیت و ژنوتیپ APOE بر توسعه جزیی اختلال حواس (MCI) که اغلب مرحله گذار از حواسپرتیهای معمول دوران پیری به زوال عقلی و آلزایمر به حساب میآید، توسط گروهی از پژوهشگران دانشکده پزشکی دانشکاه کالیفرنیای جنوبی و با بررسی ۲۷ تحقیق انجام شده در این خصوص مورد مطالعه قرار گرفت. شرکتکنندگان در این مطالعات که در حدود ۵۸۰۰ نفر بودند عمدتا سفیدپوست بوده و در گروه سنی ۵۵ تا ۸۵ قرار داشتند.
?نتایج نشان داد که مردان و زنان حامل یک نسخه از آلل APOE ، تفاوتی از نظر خطر ابتلا به آلزایمر در سنین ۵۵ تا ۸۵ سال نداشتند هرچند که به نظر میرسد بانوان ۶۵ تا ۷۵ ساله در مقایسه با مردان از خطر بالاتری برخوردار هستند.
?علاوه بر این، اگرچه تفاوتی از لحاظ ابتلای افراد ۵۵ تا ۸۵ ساله به مشکل اختلال حواس (MCI) توسعه یافته وجود نداشت، به نظر میرسد زنان ۵۵ تا ۷۰ سال بیش از مردان در معرض ابتلا به این عارضه هستند. این پژوهشگران افزودند که تغییرات فیزیولوژیکی مرتبط با دوران یائسگی و کم شدن میزان استروژن میتواند توجیهکننده این تفاوتها باشد.
?به گفته مجریان پژوهش فوق، محدودیتهای مطالعاتی برای انجام چنین تحقیقی که شامل تنوع روشهای به کارگرفته شده برای توصیف آلزایمر و MCI در داههای موجود است، بررسی میشوند.
?محققین این مطالعه اذعان داشتهاند: «با توجه به مشاهدات این مطالعه، اگر بانوان جوان از لحاظ ترکیب ژنتیکی، در معرض خطر بالای ابتلا به آلزایمر قرار داشته باشند، بایستی درمان آنها به ویژه برای افرادی که حامل آلل APOE هستند، زودتر آغاز شود.»
شایان ذکر است نتایج این پژوهش در نشریه بین المللی JAMA Neurology با ضریب تاثیر ۱۰.۰۲۹ منتشر گردیده است.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن