اثر عفونت هپاتیت C بر سیستم ایمنی حتی پس از بهبودی

پژوهش جدیدی توسط پژوهشگران مؤسسه Karolinska در سوئد و دانشکده پزشکی هانوفر در آلمان، نشان میدهد چندین سال پس از بهبود عفونت هپاتیت C تغییرات وارد به سیستم ایمنی همچنان باقی میمانند. این یافتهها که در نشریه Nature Communications منتشر شدهاند، درک ما را درباره عفونت مزمن و فرآیند تنظیم و ترکیب سیستم ایمنی بدن و تأثیر آن، افزایش میدهند.
عفونت ویروس هپاتیت C (HCV) تقریبا همیشه مزمن بوده و مشکلات سلامت عمده ای را در سراسر جهان ایجاد کرده است. زمانی که سیستم ایمنی در مبارزه با این ویروس شکست بخورد، این عفونت میتواند منجر به سیروز و سرطان کبد شود و در نهایت سیستم ایمنی را از پای درآورد. با این حال، از دو سال گذشته، اکثر بیماران مبتلا به HCV میتوانند توسط داروهای جدید که انقلابی در این عرصه ایجاد کردهاند، طی چند هفته کاملاً بهبود یابند.
پژوهش اخیر، ۴۰ بیمار مبتلا به عفونت مزمن HCV را مورد مطالعه قرار داده است تا تأثیر این داروها را روی ترکیب و تونع سیستم ایمنی طی دوره درمان و پس از آن، بررسی کنند. تنوع برای توانایی سیستم ایمنی در مبارزه با عفونتها حیاتی است. سلولهای کشنده طبیعی یا NK، نوعی از سلولهای خونی سفید و یکی از مهمترین آنها هستند. پژوهشگران از فلوسیتومتری و روشهای سنجش جدید، برای استخراج ترکیب سیستم ایمنی و نیز حضور سلولهای NK و عملکرد آن ها در خون، استفاده کردند.
نیکلاس بیورکستروم، پزشک و استادیار دپارتمان پزشکی مؤسسه Karolinska، که این پژوهش را سرپرستی کرده است، اظهار میکند:« پژوهشگران این حوزه، سابقاً روی آنالیز ترکیبات تکی متمرکز بودهاند، اما نتوانستند به یک نتیجهگیری جامع دست یابند. سیستم ایمنی بسیار پیچیده است و شامل تعداد زیادی از بخشهای تعامل کننده میشود. ما از روشهای جدیدی برای ارزیابی و آنالیز این پیچیدگی، استفاده کردیم.»
نتایج نشان داد که این عفونت مزمن میتواند ترکیب کلی سیستم ایمنی را تحت تأثیر قرار دهد. کاهش چشمگیر تنوع سلولهای NK مزید بر علت گشت تا بسیاری از این تغییرات تا مدت زیادی پس از حذف ویروس به وسیله دارو باقی بمانند. پژوهشگران هنوز نتوانستند پیامدهای طولانی مدت آن را تعیین کنند ولی هم اکنون در حال بررسی این موضوع هستند که آیا بیماران در مبارزه با عفونت های بعدی مشکل خواهند داشت یا خیر.
بندیکت استرانس، پزشک و دانشجوی دکترای در همین دپارتمان افزوده است: «یکی از نقاط قوت پژوهش، نظارت مستمر بر بیماران تا دو سال پس از حذف ویروس بود. تا آنجا که میدانیم تا کنون هرگز کسی نظارت را طی چنین زمان طولانی، ادامه نداده است.»
با این حال، تعدادی از سؤالات این پژوهش هنوز پا برجا هستند. دانشمندان مایل به بررسی پیامدهای این بیماری تا زمانی طولانیتر و نیز شناسایی استراتژیهایی برای جوان سازی سیستم ایمنی و افزایش تنوع آن، هستند.
✳️ مترجم: آزاده داودی