اختلال دوقطبی: مردان و زنان بیومارکرهای مختلفی دارند
✅ مردان و زنان پاسخهای ایمنی مختلفی نسبت به اختلال دوقطبی نشان میدهند. یافتهها نتایج ارزندهای برای آزمایشهای تشخیصی و درمانی این بیماری به ارمغان آوردهاند.
اثرات اختلال دوقطبی در مردان و زنان به صورت متفاوتی ایجاد میشود. مثلاً، زنان نسبت به مردان بیشتر دچار افسردگی و مانیا ترکیبی (مانیا یا شیدایی: عکس افسردگی) میشوند و همچنین، بیشتر در معرض اختلال استرسی پس از ضایعه روانی (experience post-traumatic stress disorder)، میگرن و اختلالات در الگوی خواب قرار دارند که منجر به اختلال خلقی (Disruptive mood dysregulation disorder) میشود. شیوع دوقطبی بین دو جنس متفاوت بوده، به صورتی که دوقطبی II در زنان بیشتر از مردان دیده میشود.
طبق تحقیقات دانشگاه پنسیلوانیا، اختلال دوقطبی سیستم ایمنی بدن را تغییر داده و موجب التهاب کم، اما مضر در مغز میشود. هنگامیکه یک فرد مبتلابه مانیا یا افسردگی باشد، برخی قسمتهای مشخص مغز و ارتباطات بین بخشهای مختلف مغز تحت تأثیر قرار میگیرند، مانند هیپوکامپ که در شکلگیری حافظه مهم است. دانشمندان معتقدند که التهاب در ایجاد تغییرات مغزی وابسته علائم ضعیف دوقطبی، دخیل است.
محققان بیومارکرهای ایمنی ۳۱ فرد سالم و ۲۷ نفر از مبتلایان اختلال دوقطبی را بررسی کردند. با اندازهگیری دو عامل سیستم ایمنی، روی و نئوپترین که هر دو در پاسخ التهابی دخیل هستند، و بررسی دادهها روشن شد که روی در افراد دارای اختلال دوقطبی سطوح پایینتری از روی نسبت به افراد سالم داشت. به نظر میرسد هر دو بیومارکر، با شدت افسردگی یا مانیا و جنسیت فرد ارتباط داشته باشند. به عنوان مثال، زنان دارای غلظت بالای روی، بیشتر در معرض افسردگی شدید هستند و مردان دارای غلظت بالای نئوپترین بیشتر در معرض مانیای شدید هستند. مطالعات گذشته نشان میداد که کاهش میزان روی منجر به افسردگی میشود. محققان برای توجیه نتایج متفاوت بیان داشتند که ممکن است میزان روی در خون عملکرد متفاوتی نسبت به میزان روی در مغز داشته باشد. بهاینترتیب، بهتر است در انجام هر نوع خوددرمانی (Self-medication) با مکمل روی، احتیاط شود.
هدف از تحقیقات، یافتن یک نشانگر خونی برای استفاده در کلینیکها، جهت شناسایی فرد مستعد به اختلال دوقطبی و بررسی میزان کارایی درمان است. مطالعات نشان میدهند در مردان و زنان مبتلا، اختلالاتی در سطح سلولی وجود دارد. اگر این تفاوتهای زیستی بیشتر تفکیک شوند، امکان تشخیص و درمان وجود خواهد داشت.
ترجمه: زهرا توکل
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن