ارتباط پرورش Cassava با فتوسنتز

یکی از مهم‌­­­­­­ترین موادخام موجود در رژیم­ غذایی بیش از یک میلیارد نفر در ۱۰۵ کشورجهان، گیاهی به نام Cassava است. با این حال این محصول، در مقایسه با  محصولات معروف مانند ذرت و سویا توجه کم‌­تری را به خود جلب کرده‌است. پیش‌رفت در پرورش گیاهان منجر به مقاوم ­­­­شدن آن‌­ها در برابر آفات و بیماری‌ها شده است به گونه­‌ای که تولید ذرت، بیش از دو برابر افزایش یافته است،  این در حالی است که بازدهی Cassava از سال  ۱۹۶۳ تا کنون افزایش نداشته‌است.


محققان، چهار گونه از این گیاه آفریقایی را برای پی بردن به نحوه بهبود عملکرد فتوسنتز تجزیه و تحلیل کردند. فرایند فتوسنتز سبب تبدیل انرژی خورشید و دی اکسید کربن به اکسیژن می‌شود. آن­‌ها به این مسأله پی بردند که گونه‌­های اصلاح نشده گیاه Cassava که هیچ تلاشی از سوی محققان برای مقاوم­ شدن آن­‌ها دربرابر آفات و بیماری‌­ها صورت ­نگرفته‌­است، در انجام فعالیت فتوسنتز نسبت به گونه‌­های مقاوم ­شده ۲۰ درصد بهتر عمل می‌­کنند.

بنابرگفته محققان پرورش دهندگان Cassava به منظور بهبود مقاومت گونه­‌های این محصول در برابر آفات و بیماری‌­ها تلاش بسیار زیادی کرده­‌اند و در این راستا به این نتیجه رسیده‌­اند که بهبود عملکرد بالقوه این گونه گیاهان که دارای وضعیت بحرانی از نظر وضعیت بقا هستند، از طریق بهبود عملکرد فتوسنتز آنها امکان‌­پذیر است.

داده­‌های این مطالعه امکان شبیه­‌سازی مدل ­کامپیوتری Cassava را به محققان می­‌دهد و زمینه دست‌کاری در عملکرد فتوسنتز این گونه­‌های گیاهی را فراهم می­‌کند و تعیین می­‌کند که چه تغییرات ژنتیکی کارایی و عملکرد فتوسنتز Cassava را افزایش ­خواهدداد.

بسیاری از تغییرات مورد نیاز برای بهبود فتوسنتز از طریق پرورش سنتی به دست نیامده و مستلزم پیش‌رفت در مهندسی ­ژنتیک است، این در حالی ­است که چالش­‌های ژنتیکی مربوط به این محصول در مقایسه با دانه­‌های اصلی و محصولات عمده زراعی بیش‌­تر است.

رئیس این گروه تحقیقاتی می­‌گوید: “مهندسی ژنتیک Cassava مشکلات زیادی را پیش­‌روی خود دارد اما ما می­‌دانیم که امکان اصلاحات ­ژنتیکی برروی این گونه‌­های گیاهی وجود دارد، چرا که انجام آزمایشات ­ژنتیکی بر روی برخی گونه­‌های این گیاه با موفقیت همراه بوده‌است، اما مشکل پیش رو این است که گونه­‌هایی که مورد آزمایش قرار گرفته­‌اند در برابر بیماری­‌ها آسیب­‌پذیرند ونمی‌­توانند در دنیای واقعی زنده بمانند. ما باید به گسترش توانایی فتوسنتز این گونه­‌های آفریقایی بپردازیم تا آن­جایی‌که که این محصولات قابلیت رشد و توسعه در زمین­‌های کشاورزان خرده پا را داشته باشند”.

? ترجمه: زهرا خدابنده لو

 لینک خبر
 لینک مقاله
 عضویت در زیست فن کشاورزی
 عضویت در کانال زیست فن

بارگذاری مطالب مرتبط بیشتر
بارگذاری توسط فرزانه صائبي
بارگذاری در آفات و بیماری ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بررسی کنید

جهش در پروتئین تاو و سرطان!

جهش در پروتئین tau که معمولاً با اختلالات نورودژنراتیو همراه است، احتمالاً یک خطر جدید برا…