استفاده از تکنیک CRISPR برای درمان ایدز

روشهای ویرایش ژنوم، قسمت خاصی از ژنها را برش داده و امکان اضافه و یا حذف بخشی از DNA را فراهم میکنند. از آن جایی که ژنهای HIV-1 وارد کروموزم افراد مبتلا میشوند، تکینیک CRISPR/Cas9 ابزاری امیدبخش برای غیرفعال کردن آنهاست.
ایدز یک بیماری مزمن ناشی از رترویروس HIV-1 است و حدود ۳۵ میلیون نفر درسراسر جهان از این بیماری رنج میبرند. این بیماری میتواند بهوسیله درمانهای ضد رتروویروسی کنترل شود اما هنوز درمان کاملی برای آن وجود ندارد. ریشه کن کردن سلولهایی که ویروس HIV-1 درآنها به حالت کمون وجود دارد دشوار است، زیرا ژنهای ویروس در زمان تکثیر وارد کروموزمهای سلول آلوده میشوند.
در یک مطالعه دو ژن کنترل کننده تکثیر ویروس HIV-1 توسط تکنیک CRISPR/Cas9 هدف قرار گرفتند. شش نوع RNAی راهنما (gRNA) مطابق با اطلاعات ژنتیکی شش زیرگونه ویروس HIV-1 طراحی شد. همچنین یک وکتور lentiviral حاوی ژنهای Cas9 و gRNA نیز طراحی و به سلولهای آلوده به ویروس کشت شده در شرایط آزمایشگاهی وارد شد. نتایج نشان دادند بیان ژنهای تنظیمی Tat و Rev به میزان معنی داری کاهش یافت. در این روش هیچ نوع ویرایش غیراختصاصی مشاهده نشد و بیان Cas9 و gRNA بر میزان زندهمانی سلولها اثر سوئی نداشت.
اثر Cas9 و gRNA به سلولهای آلودهای که ویروس در آنها به حالت کمون وجود دارد به میزان قابل توجهی فعالیت مجدد HIV-1 وابسته به سیتوکینین را مهار کرد و در سلولهایی که ویروس در آن مقاوم است از تکثیر HIV-1 جلوگیری کرد. بنابراین سیستم CRISPR/Cas9 با هدف قرار دادن ژنهای تنظیمی Tat و Rev میتواند روشی نوین برای درمان عفونت ناشی از HIV-1 باشد.
در تحقیقات آتی پیشنهاد میشود سیستم CRISPR/Cas9 در سطح بالینی و در افراد مبتلا به HIV-1 مورد بررسی قرار گیرد. به منطور عملکرد ایمنتر و کارآمدتر راهکارهایی مانند بهبود وکتورها میتواند مد نظر قرار گیرد. امید است تحقیق حاضر اطلاعات مفیدی در زمینه درمان کامل ایدز فراهم کند.
❇ مترجم: فضیله اسماعیلی
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑ عضویت در کانال زیست فن