
اسپیرولینا میتواند بهعنوان منبع غذایی پایدار و مفید برای زنبور عسل استفاده شود. بر اساس نتایج ارائهشده توسط kim Kaplan از سرویس تحقیقات کشاورزی امریکا در ژورنال Apidologie، ریزجلبک میتواند بهعنوان یک رژیم غذایی مکمل و پایدار برای زنبورهای عسل مورد استفاده قرار بگیرد. این پژوهش در مرکز تحقیقاتی Baton Rouge, LA انجام شد که عمده فعالیتهایش پیرامون پرورش زنبورعسل، ژنتیک و نیز تحقیقات فیزیولوژی است.
تغذیه ضعیف زنبورهای عسل فاکتوری مهم در از دست رفتن کلنیها است که این در حقیقت بهدلیل اثرات سوء انگلها، پاتوژنها و سموم است. تخریب زیستگاهها، کاهش گونههای گیاهی و نیز کاهش تنوع در طبیعت، باعث شده است که منابع طبیعی گردهها کاهش بیابد و از این رو تغذیه اصلی زنبورها کاهش مییابد.
تحقیقات ARS entomologists Vincent Ricigliano و Michael Simone-Finstrom نشان داده است که ریزجلبک Arthrospira platensis (اسپیرولینا) دارای مشخصات غذاییئی است که بسیار مشابه گردهها میباشد و در حقیقت سرشار از اسیدهای آمینه است. همچنین در اسپرولینا لیپیدهای مورد نیاز زنبورها نیز موجود است. شایان ذکر است که بهمنظور در نظر گرفتن همهجانبه سلامتی زنبورها، توسعه جدید ریزجلبکها با کاربردهای اینچنینی آغاز شده است.
دکتر Ricigliano بیان داشت: “پژوهشی که ما انجام دادیم، اولین بررسی ریزجلبک از نظر غذایی بود و ما در صدد آن برآمدیم تا این را بسنجیم که تطابق میان ریزجلبک و گرده به چه میزان است. این حس نیاز موجود است که این روش بهصورت پایدار پیادهسازی شود، زیرا که بحثی حیاتی برای زنبورداری مدرن است. ریزجلبکها میتوانند با مقدار کمی آب و در حضور مقدار ناچیزی مواد شیمیایی رشد و نمو کنند. حتی در مناطقی که سویا یا سایر محصولات کشاورزی قابل کشت نیستند، این کار شدنی میباشد. در حقیقت برای پرورش ریزجلبک مغذی، تمام چیزی که نیاز است عبارتاند از: نمکهای مغذی، حوضچههای کمعمق و نور خورشید.”
اسپیرولینا علاوه بر این که از اسیدهای آمینه غنی است، عملکرد ایمنی خوبی نشان میدهد و نیز موجب رشد کلنی میشود. این ریزجلبک باعث میشود که نقشی حمایتی در رشد باکتریهای روده ایفا کند که این به آن جهت است که در ساختار خود حاوی پریبیوتیک است. این کابرد باعث شده است که زنبورداران تجاری از این روش استفاده کنند، زیرا که پیک کمبود گرده فرا رسیده است.
در حال حاضر بهمنظور ایجاد توازن در تغذیه، رژیمهای غذایی بهنحوی اتخاذ میشود که از مواد غذایی مختلفی از قبیل پروتئینهای شیری، گندم، عدس، سویا و مخمر نیز استفاده شود. محققان در حال بررسی این منبع غذایی هستند که ببینند آیا برای رژیم غذایی برای زنبورهای عسل مناسب هست یا خیر. دکتر Simone-Finstrom در این زمینه اشاره کرد: “مشخصات غذایی اسپیرولینا نشاندهنده آن است که یحتمل ریزجلبکهای خوب دیگری نیز وجود دارند که میتوانند بدینمنظور مورد استفاده قرار بگیرند.”