بیوتکنولوژی کشاورزیمصاحبه

استفاده از پپتید کنجاله کانولا در جیره غذایی جوجه های گوشتی

مصاحبه با دکتر صادق کریم‌زاده، استادیار تغذیه دام و مدیر گروه علوم دامی موسسه آموزش عالی رودکی مازندران

 

1- جناب دکتر، چه زمانی ایده استفاده از پپتیدهای گیاهی در جیره غذایی دام به ذهنتان خطور کرد؟

در زمان دانشجویی در مقطع دکتری با مطالعه کتاب protein hydrolysis in biotechnology این ایده به ذهنم رسید و در قالب رساله دکتری خودم اجرا شد و کتاب فوق با عنوان “هیدرولیز پروتئین در بیوتکنولوژی” توسط این‌جانب و سایر اساتید به فارسی برگردانده و منتشر شد.

2- جهت آشنایی با گونه انتخاب شده و پپتید، توضیح مختصری بفرمایید.

کانولا واریته اصلاح شده کلزا است. کنجاله کانولا بسته به واریته، روش فرآوری و اقلیم حاوی 34 تا 42 درصد پروتئین خام است و به عنوان یک منبع پروتئینی در جیره دام، طیور و آبزیان استفاده می‌شود.

پپتیدها فرآورده‌هایی هستند که پس از هیدرولیز پروتئین‌های گیاهی یا جانوری با روش های مختلف بدست می آیند. فرآورده های حاصل از هیدرولیز پروتئین‌ها شامل اسیدهای آمینه آزاد، دی و تری‌پپتیدها، الیگو پپتیدها و پلی‌پپتیدها است.

پپتیدها به عنوان افزودنی فراسودمند اثراتی مانند تحریک رشد، تقویت سیستم ایمنی، اثر ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و . . . از خود نشان می‌دهند.

3- خلاصه ای از روند تولید پپتید را توضیح دهید.

در فرایند تولید پپتید از پروتئین گیاهی کنجاله کانولا با آب مقطر مخلوط شده، pH در 10 تنظیم و توسط دستگاه برای یک ساعت هم زده می‌شود. پس از سانتریقیوژ با 10000 rpm به مدت 30 دقیقه، سوپرناتانت جمع‌آوری و pH  در 5/2 تنظیم می‌گردد. بار دیگر سانتریفیوژ با دور 3000 rpm و به مدت 10 دقیقه انجام می‌شود و پروتئین ته نشست شده جمع آوری می‌گردد. با حل کردن این پروتئین در آب مقطر، تنظیم pH در 7 و فریز درای کردن (خشک کردن انجمادی)، پپیتدها حاصل می‌شوند. برای تعیین وزن مولکولی هر پپتید از دستگاه کروماتوگرام استفاده می‌شود.

4- موارد استفاده پپتیدها کجا هستند؟

پپتیدهای زیست‌فعال کانولا به عنوان افزودنی غذایی در جیره دام، طیور و آبزیان قابل استفاده هستند. پیرامون استفاده از این پپتیدها در خوراک دام و طیور و آبزیان، تاکنون چند پایان‌نامه ارشد و رساله دکتری با راهنمایی و مشاوره این‌جانب در دانشگاه‌های مختلف انجام شده است. البته این پپتیدها در زمینه انسانی نیز قابلیت استفاده دارد که می بایست آزمایش‌های لازم برای اثبات مفید بودن و عدم زیانباری آن‌ها انجام شود. در حال حاضر این محصول به صورت بخشی از محصولات بیولوژیک مانند نوعی پروبیوتیک استفاده می‎‌شود.

5- از ایده تا ثبت اختراع طرح شما چقدر زمان برد؟

دو سال

6- نوآوری طرح شما چه بوده است؟

این‌جانب طرح خود را با عنوان تولید پپتید از کنجاله کانولا به عنوان افزودنی غذایی قابل هضم و ضد میکروبی جوجه های گوشتی به شماره ثبت اختراع 88477 به ثبت رساندم. با توجه به این که هیچ پژوهشی درباره استفاده از پپتیدهای استخراج شده از کنجاله کانولا به روش هیدرولیز آنزیمی در تغذیه جوجه‌های گوشتی، گزارش نشده بود. ایده خود را به تولید محصولی کاربردی تبدیل کردم. این محصول حتی می‌تواند به عنوان افزودنی فراسودمند جایگزین احتمالی بخشی از آنتی‌بیوتیک‌ها در جیره جوجه‌های گوشتی شود.

7- عمده ترین مشکل در زمان انجام طرح چه بود؟

خشک کردن با فریز درایر و تهیه آنزیم در مقیاس نیمه‌صنعتی از بخش های هزینه زای این طرح بود.

8- آیا این محصول تجاری سازی شده و در بازار موجود هست؟

بله ، تولید شده ولی در ترکیب با محصولات دیگر به فروش می رسد.

 

جناب دکتر کریم زاده مقاله مربوط به این طرح را در سال 2017 تحت عنوان:

Effects of different levels of canola meal peptides on growth performance and blood metabolites in broiler chickens

در مجله معتبر Livestock Science به چاپ رسانده اند.

☑ مصاحبه کننده: رقیه جعفری تراجی

برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن