استفاده از گلرنگ برای تولید روغنهای سالم

آلفالینولنیک اسید بهاختصار ALA نامیده میشود و بهعنوان یک منبع انرژی در بدن مصرف میشود. آلفا لینولنیک اسید جزو خانواده اسیدهای چرب امگا ۳ به شمار میرود. امگا ۳ به فراوانی در روغن ماهی و برخی دانههای روغنی وجود دارد. هدف این پژوهش پرورش گلرنگ ترا ریخته بهعنوان یک منبع غنی آلفالینولیک اسید است. کمبود آلفا لینولنیک اسید در رژیم غذایی افراد یکی از دلایل عمده وجود بیماریهای قلبی-عروقی و بیماریهای التهابی / خود ایمنی میباشد.
بر اساس تحقیقات تقاضای روزافزون برای مصرف روغن ماهی و غذاهای دارای چربی امگا ۳ وجود دارد. باوجود فراوانی امگا ۳ در ماهی، وجود برخی عوامل، مصرف اسید چرب امگا ۳ ماهی را محدود میکند. ازجمله این دلایل استفاده بیشازحد از ذخایر ماهی وحشی، به دلیل افزایش تقاضا برای آبزیپروری برای روغن ماهی و غذاست و از دلایل دیگر آلودگی شبکههای غذای دریایی از طریق مصرف مواد سمی است؛ درنتیجه گیاهخواران منابع مبتنی بر ماهی را برای تغذیه مکمل در نظر نمیگیرند. بهاینترتیب منابع جایگزین موردنظر است و یکی از رویکردهای موردنظر برای عرضه پایدار اسیدهای چرب اشباعنشده مهندسی متابولیسم گیاهان ترا ریخته باقابلیت سنتز اسیدهای چرب اشباعنشده است. پژوهش حاضر توسط دانشمندانی از بنیاد علمی پژوهشی Vittal Mallya باهدف توسعه گلرنگ ترا ریخته انجامشده است. این گیاه ترا ریخته قابلیت تولید آلفا لینولنیک اسید دارای اهمیت دارویی به نام ALA, C18:3, n3 میباشد. تقریباً ۷۰ درصد از کل اسیدهای چرب موجود در بذر گیاه گلرنگ بهصورت اسید لینولئیک ذخیره میشود که از ترکیبات اصلی و اولیه تشکیلدهنده آلفا لینولنیک اسید است.
طبق تحقیقات، با موفقیت میتوان بذر گیاه گلرنگ را به مقادیر بالاتر آلفالینولنیک اسید رساند که این پدیده با تبدیل پیوند زیر لپه یا هیپوکوتیل به آنزیم دلتا ۱۵ دسچوراز آرابیدوپسیس صورت میگیرد. پروموتر مخصوص بذر خردشده هدایت این کار را بر عهده دارد.
تحقیقات نشان داد که گلرنگ زیست غنیشده و تقویتشده با آلفا لینولنیک اسید نهتنها یک منبع بالقوه ارزشمند از روغنهای فوقالعاده طبیعی است بلکه پایین بودن نسبت لینوئیک اسید به آلفا لینولیک اسید در گلرنگ، روغن آن را به مطلوبترین روغن برای سلامتی افراد تبدیل میکند.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله