کریسپر

استفاده از CRISPR در رحم برای درمان بیماری

سیستم ویرایش ژن CRISPR می‌تواند در ناحیه خاصی از ژنوم یک برش ایجاد کند. برای بیماری‌های ژنتیکی با علت مشخص، این تکنولوژی ممکن است راهی برای درمان افراد مبتلا باشد. محققان دانشگاه پنسیلوانیا نشان داده‌اند که یک نسخه اصلاح شده از CRISPR /Cas9 می‌تواند برای درمان یک مدل موش مبتلا به بیماری‌ ژنتیکی، قبل از تولد استفاده شود.


محققان از CRISPR / Cas9 جفت شده با ویرایشگر باز ۳ (BE3) برای بازگرداندن عملکرد کبد و جلوگیری از مرگ نوزادان در حیواناتی که حامل جهش ژنتیکی عامل بیماری تیروزینما وراثتی نوع ۱ (HT1) هستند، استفاده کردند. تیم هم‌چنین از این تکنیک برای هدف قرار دادن یک ژن که کلسترول را تنظیم می‌کند و سطوح آن را به‌طور مؤثری کاهش می‌دهد، استفاده کرد.

هدف نهایی محققان، کاربرد این رویکرد در درمان بیماری‌های تشخیص داده شده در اوایل بارداری است. آن‌ها امیدوارند که این استراتژی را برای مداخله در بیماری‌های مادرزادی گسترش دهند که در حال حاضر هیچ درمان مؤثری برای اکثر آن‌ها وجود ندارد و مرگ و یا عوارض شدید در نوزادان را به همراه دارد.

بیماری HT1 معمولاً در دوران کودکی بروز می‌کند؛ گاهی اوقات می‌توان با یک رژیم غذایی سختگیرانه و دارویی به نام nitisinone آن را درمان کرد. اما درمان‌ها گاهی شکست می‌خورند و این می‌تواند منجر به نارسایی کبدی یا سرطان شود. اگر افراد مبتلا، قبل از زایمان درمان شوند، ممکن است بیماری متوقف شود. این هم‌چنین نشان می‌دهد که درمان بیماری‌های دوران بارداری امکان‌پذیر است.

محققان از ویرایش باز برای خاموش کردن اثرات جهش ژنتیکی عامل بیماری استفاده کردند. هم‌چنین قصد دارند از همان تکنیک نه تنها برای قطع اثرات جهش، بلکه برای تصحیح جهش نیز استفاده کنند.

آن‌ها یک ابزار CRISPR اصلاح شده را که به BE3 متصل شده بود، مهندسی کردند. جهش‌های نقطه‌ای در DNA می‌تواند منجر به بیماری شود و محققان می‌خواهند که این خطا را اصلاح کنند. اما به جای استفاده از CRISPR برای بریدن DNA به‌طور کامل، باز نوکلئوتیدی به طریق آنزیمی به باز دیگری، با BE3، تغییر داده می‌شود. این تکنیک احتمال خطاهای ناخواسته در ژنوم را کاهش می‌دهد.

این تیم متوجه شدند که سلول‌های پایدار کبدی در حدود سه ماه پس از درمان در موش‌های مهندسی‌شده باقی مانده و هیچ نشانه‌ای از تغییرات ناخواسته در ژنوم آن‌ها یافت نشد. موش‌هایی که مدل HT1 بودند، به دلیل درمان شانس بیش‌تری برای زنده ماندن داشتند و پاسخ قوی‌تری نسبت به درمان با nitisinone نشان دادند.

پیش از انجام ویرایش ژن قبل از زایمان، باید مقدار قابل توجهی از کار در کلینیک انجام شود. با این وجود، محققان در مورد پتانسیل این رویکرد برای درمان بیماری‌های ژنتیکی کبد و سایر ارگان‌های بدن که چندین گزینه درمانی برای آن‌ها وجود دارد، امیدوار هستند.

لینک خبر
لینک مقاله

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن