استفاده از junk DNA در درمان بیماریهای قلبی

✅ محققان دانشگاه UCLA، به تازگی موفق به استفاده از یک ژن که سطوح بالای کلسترول را سرکوب میکند، بهعنوان بخشی از درمان کاهش پلاک در موشهایی با اختلال هایپرکلسترولمی فامیلی شدند.
در مطالعات پیشبالینی محققان دریافتند که ژنی به نام LeXis، سطوح کلسترول و در نتیجه انسداد را در شریانها کاهش میدهد و به راه درمانیای منجر میشود که باعث کاهش چربی افزایشیافته در سلولهای کبدی میشود. ژن LeXis مرتبط با گروهی از ژنهاست که پیش از این از آنها با عنوان “junk DNA” یا «ژن بیاستفاده» (نواحی غیر کد شونده DNA) یاد میشد. با این حال شواهد حاصل از پروژه ژنوم انسان آشکار کرد که ژنهایی مثل LeXis هم، فعال هستند. مطالعه بر روی این ژنها اکنون بیشتر بر روی RNA غیرکدشونده و بلند یا lncRNA آنها معطوف شده است.
هدف محققان در ابتدا این بود که آیا یک تزریق از ژن LeXis میتواند سرعت گسترش بیماریهای قلبی را کاهش دهد؟ برای پاسخ به این پرسش محققان به تعدادی موش ژن LeXis و یک ژن کنترل را تزریق کرده و به مدت ۱۵ هفته موشها را با رژیم غذایی سرشار از سدیم و کلسترول تغذیه کردند. (این نوع رژیم در موش معادل رژیم غذایی غذاهای فوری مثل همبرگر و سیبزمینی سرخشده است!) سپس محققان پیشرفت بیماریهای قلبی را در موشها اندازه گرفتند.
اگرچه تحقیقات قبلی اهمیت lncRNA را نشان داده بودند، اما این اولین مطالعهای بود که ثابت کرد که میتوان از این ژنها به طور بالقوه به عنوان نوعی ژندرمانی برای بیماریهای انسان استفاده کرد. ژنهای junk میتوانند روزی پیشنهاد مناسبی برای درمان بیماران مبتلا به هایپرکلسترولمی فامیلی و سایر وضعیتها با شرایط درمانی سخت باشند.
نرجمه: زینب بهرامی
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن