ژنومیکسعلوم اعصاب

اسرار مغز، جاری در خون ما!

بر مبنای یک تحقیق جدید از دانشمندان دانشگاه Queensland ، می‌توان از بررسی خون برای پرده برداشتن از اسرار ژنتیکی داخل مغز، استفاده کرد. پروفسور جیان یانگ و دکتر تینگ کی، یک گروه پژوهشی را برای کشف نمونه‌های خونی که می‌توانند برای تشخیص اهداف ژنتیکی خصوصیات و بیماری‌های مربوط به مغز نظیر IQ و اسکیزوفرنی به‌کار بروند، رهبری کردند.


پروفسور یانگ در این خصوص اظهار داشت: «این کشف راه‌های تازه‌ای در تحقیق می‌گشاید و توانایی ما را برای حل کردن پیچیدگی بیماری‌های مغزی افزایش می دهد. تشخیص اهداف ژنی بیماری‌های مغزی یک بخش ضروری از فهم خطر بیماری و رشد راهبردهای درمان و پیشگیری است.»

وی همچنین ادامه داد:« اما اثرات ژن‌های منفرد در خصوصیات مغزی معمولاً خیلی ناچیز هستند؛ به این معنا که، ما به تعداد زیادی نمونه برای یافتن اهداف ژنی نیازمندیم و تنها چند صد نمونه مغزی در بیشتر بانک‌های اطلاعاتی وجود دارند. اما استفاده از نمونه‌های خون، که بسیار راحت‌تر تهیه می‌شوند، پاسخی شگرف بر این مسئله بود. چرا که ده‌ها هزار از آن‌ها همواره در دسترس است. به این ترتیب می‌توانیم اهداف ژنی خصوصیات و بیماری‌های پیچیده مرتبط با مغز را تشخیص دهیم.» پروفسور یانگ، دکتر کی و تیم تحقیقاتی متوجه شدند که کنترل کننده‌های محلی بیان ژن در مغز، بسیار شبیه به انواع دیگر مشابه در خون هستند.

این محققین معتقد هستند:« این کشف یک توجیه قوی برای استفاده از اثرات ژنی بر روی بیان ژن تخمین زده شده است و امکان تشخیص از روی نمونه‌های خون، به عنوان نماینده آن‌هایی که در مغز هستند را فراهم می‌کند. به این ترتیب قدرت پژوهش برای تشخیص ژن‌های خصوصیات و بیماری‌های اصلی مغز را تقویت می‌شود. استفاده از اطلاعات خون به ما امکان داد تا ۹۷ ژن مرتبط با IQ، اسکیزوفرنی، سال‌های آموزش و مصرف سیگار را، در مقایسه با ۶۱ اطلاعات منفرد مغزی بیابیم.»

پروفسور یانگ سال گذشته جایزه Frank Fenner را برای Life Scientist از ریاست جمهوری برای پیشبرد دانش و علوم، دریافت کرد و امسال به تنهایی چندین کشف قابل توجه داشته است. دستاوردهای او شامل استفاده از اطلاعات ژنتیکی برای تشخیص عوامل خطر قابل تغییر بیماری، تعیین دقیق ژن‌ها و فاکتور‌های اپی‌ژنتیک که مرتبط با بیماری‌های خاص، انتخاب طبیعی و تکامل، است.

نتایج این پژوهش که با سرمایه گذاری شورای تحقیقات استرالیا، شورای سلامت طبیعی و تحقیقات پزشکی استرالیا، موسسات کشوری سلامت آمریکا و بنیاد خیریه Sylvia & Charles Viertel انجام شد، در نشریه علمی بین‌المللی Nature Communications به چاپ رسید.

✳ مترجم: محمد شجاعیه

لینک مقاله

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن