استفاده از اسفنج چوبی به عنوان جاذب مؤثر روغن از آب

محققان به تازگی اسفنجهایی ساخته شده از چوب تهیه کردهاند که به طور انتخابی روغن را جذب میکنند؛ سپس میتوان آنها را فشرده کرد و دوباره مورد استفاده قرار داد. این اسفنجهای انعطافپذیر با ساختاری لایه لایه قادر به جذب روغن تا چندین برابر وزن خود میباشند. لذا استفاده از این اسفنجهای پایدار در آیندهای نه چندان دور جهت پالایش نشت نفت و دیگر آلایندههای چرب در آب محتمل است.
مجله Nanowerk News در گزارشی اعلام داشت که نشت نفت و تخلیه صنعتی میتواند سبب آلودگی آب با مواد روغنی شود. با وجود این واقعیت که روغن و آب مخلوط نمیشوند، جداسازی و بازیافت هر جزء هنوز میتواند چالش برانگیز باشد. در طول سالها، دانشمندان روشهای متعددی برای تمیز کردن آب روغنی، از جداسازی وزنی تا سوزاندن را جهت پالایش زیستی ایجاد کردند. اما بسیاری از این روشها از محدودیتهایی نظیر راندمان پایین، آلودگی ثانویه و هزینههای بالا رنج میبرند.
در سالهای اخیر محققان مواد متخلخل سه بعدی، نظیر آیروژلها یا اسفنجها را بر اساس بلوکهای ساختمانی مختلف شامل پلیمرهای مصنوعی، سیلیکا یا نانو فیبرهای سلولز کشف کردهاند. با این حال، این مواد اغلب به سختی تهیه شده و فاقد نیرومندی مکانیکی بوده و یا از مواد غیرقابل بازیافت و غیرقابل تجزیه ساخته شدهاند.
ژیائوکینگ وانگ (Xiaoqing Wang) و همکارانش در پژوهشی به دنبال تهیه اسفنجی از چوب به عنوان یک منبع تجدید پذیر بودند تا نفت را جذب و فشار مکرر جهت تخلیه نفت را بدون شکست ساختاری تحمل کند. این گروه اسفنج چوبی را با استفاده از بهبود چوب طبیعی درخت بالسا با مواد شیمیایی جهت حذف لیگنین و همیسلولز و برجای ماندن اسکلتی سلولزی ساختند. سپس آنها این ساختار بسیار متخلخل را با پوشش آبگریزی که تنها جاذب روغن است نه آب، اصلاح کردند.
هنگامیکه اسفنج چوبی در مخلوطی از آب و روغن سیلیکون قرار میگیرد، تمام روغنهای آغشته به رنگ قرمز را حذف کرده و آب تمیز بر جای میماند. بسته به روغن مورد آزمایش، اسفنج ۱۶ تا ۴۱ برابر وزن خود روغن جذب کرده که بهتر از بسیاری از جاذبهای گزارش شده است. افزون بر این، اسفنج چوبی قادر به تحمل حداقل ۱۰ دوره جذب و فشردگی جهت تخلیه روغن جذب شده است.
محققان برای تخلیه روغن جذب شده، اسفنج چوبی را به یک دستگاه جمعآوری روغن در آزمایشگاه متصل میکنند. این مجموعه به طور پیوسته روغن را از سطح آب جدا میکند.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله