چگونه اسیدهای چرب سلولها را تخریب میکنند؟

✅ در هر جامعهای که به سلامتی اهمیت میدهد، هر چند سال یکبار یک رژیم غذایی جدید مورد توجه قرار میگیرد. رژیمهای غذایی اکتین، کتوژنیک، زون، وگان، گیاهخواری و خامخواری. با وجود انتخابهای فراوان و شواهد علمی برای هرکدام، سخت است که بدانیم کدام سالم است و کدام نیست. با این حال، همه پیامآور این هستند که اسیدهای چرب اشباع مضر هستند. محققان دانشگاه کلمبیا در بررسی دلیل آن را نشان دادهاند.
? اگرچه پزشکان، متخصصان تغذیه و محققان آمریکایی از زمانی پیش میدانند که چربیهای اشباع منجر به مرگ میشوند، اما آنها هنوز نمیدانند که چگونه مقدار اضافی چربیهای اشباع برای سلولها سمی هستند و بیماریهای زیاد مرتبط به چربی را موجب میشوند، در حالی که چربیهای غیر اشباع مانند آنهایی که از ماهی و روغن زیتون گرفته میشوند میتوانند محافظتکننده باشند.
? محققان دانشگاه کلمبیا از تکنیک میکروسکوپی که به آنها امکان ردیابی اسیدهای چرب بعد از جذب توسط سلول را میدهد، استفاده کردهاند. این تکنیک شامل جایگزینی اتمهای هیدروژن با ایزوتوپ آن، دوتریوم، در اسیدهای چرب بدون تغییر در خواص فیزیکی و شیمیایی آنها است. در این روش، تمام مولکولهای اسیدچرب میتوانند داخل سلول زنده با تکنیک تصویربرداری پیشرفته به نام تکنیک تحریکی پراکندگی رامان (stimulated Raman scattering, SRS) مشاهده میشوند.
? بر طبق یافتهها، فرآیند ساخت غشاء سلولی از اسیدهای چرب اشباع منجر به ایجاد قسمتهای سختشده میشود. اما در زمان سلامتی غشاء سلولی باید انعطافپذیر و مولکولها سیال باشند. برای مدت زمان طولانی محققان تصور میکردند که غشاء سلولی مایع است و اجازه میدهد پروتئینها تغییر شکل دهند.
? محققان بیان کردند که زنجیرههای محکم و طولانی از اسیدهای چرب مولکولهای چربی را سخت میکنند و باعث میشوند که آنها از بقیه غشاء سلول جدا شوند. در زیر میکروسکوپ، این مولکولهای چربی در جزایری قرار دارند و زیاد حرکت نمیکنند. همچنان که اسیدهای چرب اشباع بیشتری وارد سلول میشوند، این جزایر رشد میکنند و باعث سختی غشاء میشوند و به سلول آسیب میرسانند.
? اسیدهای چرب غیراشباع نمیتوانند مانند اسیدهای چرب اشباع مجکم کنار هم قرار بگیرند. آنها آزادانه کنار هم حرکت میکنند. افزودن اسیدهای چرب غیراشباع به غشاء جامد، آن را سیال میکند.
?محققان در این مطالعه موفق شدند برای اولین بار توزیع و دینامیک اسیدهای چرب را در سلول زنده تجسم کنند و متوجه شوند که سمیت ناشی از اسیدهای چرب اشباع به علت تجمع آنها در غشاء سلول است.
? دستاوردهای به دستآمده با این تکنیک میتواند اثرات مهمی در فهم درمان چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی داشته باشند. محققان به دنبال راهی هستند که از تجمع اسیدهای چرب سمی جلوگیری کنند تا درمانی برای بیماریهای متابولیکی چربی پیدا کنند.
? ترجمه: ریحانه خالقی
✅ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
چگونه اسیدهای چرب سلولها را تخریب میکنند؟ – اخبار زیست فناوری