اصلاح ژنتیکی گیاه موز برای مقاومت به بیماری پانامایی

✅محققین دانشگاه تکنولوژی کوئینزلند (QUT) استرالیا، موز رقم اصلاحشدهای را توسعه و پرورش دادهاند که در برابر بیماری پژمردگی فوزاریومی (TR4) ناشی از قارچ خاکزاد ویرانگر نژاد ۴ گرمسیری، که به بیماری پانامایی هم معروف است، مقاومت خوبی دارد.
?اولین آزمایش میدانی در این خصوص به سرپرستی پروفسور جیمز دید استاد برجسته مرکز گیاهان گرمسیری و محصولات زیستی دانشگاه تکنولوژی کوئینزلند، از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ در یک مزرعه تجاری موز که قبلاً به TR4 آلوده شده بود، اجرا شده است.
?در اولین آزمایش میدانی تراژنی دنیا که در خاک آلودهشده به TR4 صورت گرفت، رقم موز Cavendish Grand Nain توسط محققین از طریق ژن RGA2 دریافتی از یک زیرگونه موز مقاوم به TR4 جنوب شرقی آسیا ، با نام علمی Musa acuminate ssp malaccensis، اصلاح شد.
?یک لاین Cavendish اصلاحشده (RGA2) در طول مدت سه سال از آزمایش به TR4 مبتلا نشد و گیاهان سه لاین دیگر هم با ۲۰ درصد کاهش در نشانههای ابتلا به بیماری، مقاومت قبولی در برابر TR4 از خود نشان دادند. در مقابل، ۶۰ تا ۱۰۰ درصد گیاهان موز شاهد، ازجمله گونه ۲۱۸ Giant Cavendish که از طریق کشت بافت در تایوان تولید شده بود و گزارش شده بود که متحمل به TR4 است، بعد از سه سال یا مرده بودند و یا به بیماری TR4 آلوده شده بودند.
?محققین در این پژوهش دریافتند که سطح فعالیت ژن RGA2 در موزهای اصلاحشده قویاً با مقاومت آنها در برابر بیماری TR4، مرتبط است.
?ترجمه: مریم باورساد
#آفات_و_بیماری_ها
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن