افزایش کارایی مصرف آب در گیاهان با کشف ساعت زیستی

✅ کشفی تازه از پژوهشگران، بینش جدیدی در مورد ساعت زیستی و چگونگی تنظیم کارایی مصرف بالای آب در گیاهان ارائه میدهد و اینکه چگونه گیاهان دیگر نظیر گیاهان خوراکی کارایی مشابهی را برای رشد در شرایط احتمالی غیر قابل زیست، بهبود میبخشند.
?دانشمندان در بررسی خود، ۱۳۹۸ فاکتور رونویسی، پروتئینهای تنظیم کنندهی بیان ژنهایی خاص در آناناس را شناسایی کردند. از این تعداد تقریبا نیمی، الگوهای بیان ژن روزانه یا زمانهای خاصی از روز را نشان میدهند که میتواند در کشف کنترلهای ژنتیکی مصرف آب در گیاهان مهم باشد. تحقیق آنها بر روی آناناس، یک گیاه گرمسیری وابسته به آب که متابولیسم اسید کراسولاسه یا فتوسنتز CAM دارد، متمرکز بود. گیاهان CAM حین فتوسنتز، در مقایسه با گیاهان C3 که تبادل گازی کمتری در طول روز انجام میدهند؛ روزنههای خود را در طول شب برای تسهیل تبادل گازی باز میکنند. اکثر گیاهان خوراکی، از جمله برنج، گندم، سویا و پنبه از فتوسنتز CE استفاده میکنند.
?محققان ژنهای خاصی را یافته اند که توسط ساعت زیستی برای بیان مشابه در دو نوع بافت گیاه آناناس تنظیم شده است: یک نوع که به فتوسنتز کمک میکند و نوعی که این کار را انجام نمیدهد. این روش از شناخت ترکیبات ممکن موجود در اجزای ساعت زیستی یا نوسانگر تنظیم کننده فعالیت CAM خبر داد. این کشف جهشی در درک فرایندهای ژنتیکی مرتبط با کارایی آب در فتوسنتز گیاهان CAM و استفاده از این دانش برای تولید محصول در آینده است.
?در برخی موارد میتوان شدت آب گیاهان C3 را بهبود بخشید تا آن جا که از فتوسنتز CAM استفاده کنند. با شناخت این کنترلهای ژنتیکی میتوان به سازگاری گیاهان با تغییرات شرایط آب و هوایی و رشد در محیطهایی که امروزه غیر ممکن است، کمک کرد.
?ترجمه : نوروزی
☑️لینک خبر