علوم اعصاب

افسردگی و اختلالات حاد و مزمن حافظه

در طول یک دوره افسردگی توانایی مغز برای ایجاد سلول‌های جدید کاهش پیدا می‌کند. دانشمندان Ruhr-Universität Bochum با یک مدل محاسباتی بررسی کردند که چگونه این امر، حافظه را تحت تأثیر قرار می دهد. این مسئله که افراد در یک دوره افسردگی حاد با احتمال کمتری رویدادهای جاری را به یاد می‌آورند، پیش از این شناخته شده بود. با این وجود مدل‌های محاسباتی اشاره بر این دارند که خاطره‌های قدیمی‌تر نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرند.


مدت زمانی که اختلالات حافظه باز می‌گردد به مدت زمانی که افسردگی طول می کشد، بستگی دارد. عصب شناس محاسباتی پروفسور سن چنگ و تیمش، یافته‌های خود را در مجله Plos One منتشر نمودند.

بیماران مبتلا به اختلال افسردگی شدید، ممکن است از اختلالات شناختی شدید رنج ببرند که در برخی موارد pseudodementia یا زوال عقل کاذب نامیده می شود. برخلاف شکل کلاسیک زوال عقل، در زوال عقل کاذب، حافظه هنگامی که افسردگی به پایان برسد، بهبود پیدا می‌کند.

برای درک این فرآیند دانشمندان دانشگاه بوخوم، یک مدل محاسباتی را ایجاد کردند که ویژگی‌های مشخص مغز یک بیمار مبتلا به افسردگی را ثبت می‌نماید. آن‌ها توانایی مدل را با ذخیره سازی و یادآوری خاطرات جدید مورد آزمایش قرار دادند.

همانطور که درباره بیماران وجود دارد، شبیه سازی بین دوران افسردگی و دوران بدون علائم، به طور متناوب تغییر می‌کند. در طول یک دوره افسردگی، مغز نورون‌های جدید کمتری را در مدل ایجاد می نماید. در حالی که مدل‌های پیشین خاطرات بیانگر الگوهای استاتیک از فعالیت های عصبی بودند، در مدل توسعه یافته، سن چنگ و همکارانش خاطرات را به عنوان یک توالی از الگوهای فعالیت عصبی نشان می‌دهند. سن چنگ معتقد است: «این امر نه تنها ذخیره‌سازی رویدادها در حافظه، بلکه نظم زمانی آن‌ها را برای ما فراهم می‌کند.»

همان‌گونه که دانشمندان انتظار داشتند، چنانچه ناحیه مسئول مغز قادر به تولید نورون‌های جدید بسیاری بود، مدل محاسباتی می‌توانست خاطرات را با دقت بیشتری به یاد بیاورد. با این‌وجود، چنانچه مغز سلول‌های جدید کمتری ایجاد می‌کرد، متمایز کردن خاطرات مشابه و یادآوری آن‌ها به صورت جداگانه سخت تر بود.

مدل محاسباتی نه تنها اختلالات در یادآوری رویدادهای جاری را نشان داد، بلکه با خاطراتی که پیش از دوره افسردگی جمع‌آوری شده بود، در نزاع بود. درواقع، هر چه دوره افسردگی طولانی‌تر گردد، مشکلات حافظه بیشتر عود می‌کند.

سن چنگ نتیجه گرفته است: «تاکنون تصور می‌شد که اختلالات حافظه تنها در طول یک دوره افسردگی اتفاق می‌افتد. ولی چنانچه مدل ما درست باشد، اختلال افسردگی شدید می‌تواند عواقبی که به مراتب بیشتر است، داشته باشد. هنگامی که خاطرات دور آسیب دیده باشند، آن‌ها حتی پس از زمانی که افسردگی فروکش کرده است نیز بهبود نمی‌یابند.»

❇️ مترجم: محمد شجاعیه

لینک خبر

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن