افشا شدن راز یخ سبزرنگ در قطب شمال

محققان متوجه رشد تودهای از فیتوپلانکتون ها در یخ قطب شمال تشکیل شدند که به نظر غیرممکن میرسید؛ زیرا این محیط تاریکتر از آن است که به هر موجود فتوسنتز کنندهای اجازه رشد و بقا بدهد.
فیتوپلانکتون ها با قرار گرفتن در لایههای بالایی اقیانوسها و دریافت CO2 و تبدیل آن به مواد آلی اساس زنجیره غذایی اقیانوسی را تشکیل می دهند. فیتوپلانکتون ها توانایی رشد در زیر یخ دریای شمال را به دلیل ضخامت زیاد یخ ندارند بهعلاوه یخ، بیشتر نور خورشید را منعکس کرده و مانع رسیدن نور به سطحهای پایینتر می شود.
در سال ۲۰۱۱ مشاهدات اولین جمعیت عظیم فیتوپلانکتون ها در لایه های یخ در این اقیانوس تعجب دانشمندان را برانگیخت. بررسی بیشتر حاکی از وجود مناطقی ناشی از ذوب یخ ها به دلیل گرمای زمین و نازکتر شدن یخهای سطحی و درنتیجه عبور میزان کافی نور برای تأمین زندگی بود. دانشمندان با طراحی مدلی ریاضی برای میزان عبور نور تحت تأثیر دو عامل ضخامت یخ و میزان ذوب شدن در تلاش برای پیش بینی چگونگی تغییرات رشد و زنجیره غذایی در این ناحیه و تأثیر آن روی اکوسیستم هستند.
در حدود ۲۰ سال پیش در حدود ۳ تا ۴ در صد از سطح قطب شمال اجازه زندگی به فیتوپلانکتون ها را میداد ولی امروزه بیش از ۳۰ درصد مساحت این اقیانوس بهخصوص در تابستان دارای شرایط رشد فیتوپلانکتون ها است. همچنین دسترسی به مواد غذایی نیز از دیگر عوامل تأثیرگذار در شکلگیری این مناطق پلانکتونی است که به دلیل سختیهای مرتبط با مشاهدات کلروفیل ها در زیر یخ ها بررسی آن یک چالش محسوب می شود.
جزئیات بیشتر در مجله Science Advances به همکاری دانشگاه هاروارد و محققان SEAS (School of Engineering and Applied Sciences) به چاپ رسده است.
ترجمه: نجمه سیدکتولی