دانشمندان در حال بررسی امکان استفاده از CRISPR-Cas9 در درخت خرما هستند

✅تاکنون از تکنیک مهندسی ژنتیک CRISPR-Cas9 بهطور موفقیتآمیزی برای محصولات زراعی مختلف ازجمله درختان میوه، استفاده شده است. این تکنیک به خاطر سادگی، قابلیتها و قدرت تطبیقپذیری بالایی که دارد، از پتانسیل زیادی نسبت به دیگر تکنیکهای مهندسی ژنتیک برخوردار است. اما تا حالا از این تکنیک بهینهسازی ژنتیکی در درخت خرما، که یک محصول مهم در کشاورزی واحههای بیابانی است، استفاده نشده است.
?در دسترس بودن توالی کامل ژنوم درخت خرما، امید تازهای برای بهینهسازی درخت خرما از طریق مهندسی و دستکاری ژنتیکی به وجود آورده است. شوری بالا، درجه خشکی بالا و گرمای طاقتفرسا، مهمترین تنشهای محیطی غیرعادی هستند که درخت خرما را تحت تأثیر قرار میدهند.
?علاوه بر این، تنشهای زیستی نظیر قارچها، آفتها نیز مشکل بزرگی برای درخت خرما هستند. در این شرایط تولید گونههای درخت خرمای با عملکرد، مقاومت و کیفیت بالا امری ضروری به شمار میرود. اما این کار نیازمند به کار بردن راهبردی سختگیرانه، جامع و قابلاطمینان است.
?به اعتقاد دانشمندان این حوزه، برای کاربرد کامل CRISPR در اصلاح درخت خرما چندین فاکتور باید در نظر گرفته شود. این فاکتورها شامل طراحی یک sgRNA برای جلوگیری از ایجاد جهشهای غیرهدفمند و نیز استفاده از روش انتقال کاست CRISPR-Cas9 به سلولهای درخت خرما است. استفاده از هر دو روش برای موفقیت برنامه بسیار مهم خواهد بود.
?همچنین درخت خرما دارای چند ویژگی ژنتیکی مثل طبیعت دگرگشن آن است که ممکن است کاربردپذیری سیستم CRISPR-Cas9 در آن را تحت تأثیر قرار دهد. این دگرگشنی میتواند موجب پدیدههایی مثل هتروزیگوتیسم چندآللی، پلیمورفیسم یا چندشکلی و درنتیجه ناپایداری ژنتیکی درخت خرما شود.
?کاربردهای آینده سیستم CRISPR-Cas9 در درخت خرما نهتنها پاسخ سوالات زیستشناسی اساسی در این مورد را مشخص میکند، بلکه نگرانیهای عامه مردم نسبت به این محصولات را، به خاطر عدم دستکاری ژنتیکی آنها در این روش، کاهش خواهد داد.
#مهندسی_ژنتیک
?ترجمه: مریم باورساد
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن