انتقال خون از خانم ها به آقایان با ریسک همراه است

? طبق مطالعات منتشر شده در مجله ی JAMA محققان دریافته اند آقایانی که خون خانمهای باسابقه ی بارداری را دریافت کرده اند، نسبت به کسانی که از دهنده آقا یا از خانم بدون سابقه بارداری خون گرفته اند در طول مدت مطالعه احتمال مرگ بالاتری داشته اند. این مطالعه برای بانوان (چه درصورت گرفتن خون از خانم باسابقه بارداری چه بدون آن و چه خون گرفتن از دهنده آقا) افزایش ریسکی را نشان نداد.? نتایج این مطالعات هنوز قطعی نیست اما محققان فکر میکنند تغییراتی که در سیستم ایمنی زنان در طی بارداری رخ میدهد باعث این اتفاق است. در این تحقیقات که توسط محققان Leiden University Medical Center انجام شده است، اطلاعات بیش از ۳۱۰۰۰ فرد که بین سالهای۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵، گلبولهای قرمز خون دریافت کرده اند بررسی شد. افراد دریافت کننده ای که در این ازمایش مورد بررسی قرار گرفتند صرفا جزو یکی از سه گروه زیر بودند:
۱-دهنده آقا
۲-دهنده خانم باسابقه بارداری
۳-دهنده خانم بدون سابقه بارداری(پس بیمارانی که از هر دو یا سه گروه بالا خون دریافت کرده بودند در این مطالعه بررسی نشدند.)
? محققان این افراد را برای حدود کمی بیش از یک سال از دریافت خون دنبال کردند. به طورکلی نزدیک به ۴۰۰۰ فرد در طول مطالعه ازبین رفتند. در مردان بیمار ،۱۰۱ مرگ به ازای ۱۰۰۰ نفر در سال برای کسانی که از زنان باسابقه ی بارداری خون دریافت کرده بودند در مقایسه با۸۰ مرگ به ازای ۱۰۰۰نفر در سال برای مردانی که مردان خون دریافت کرده بودند. و همچنین ۷۸ مرگ به ازای ۱۰۰۰ نفر در سال برای مردانی که از زنان بدون سابقه ی بارداری خون گرفته اند. این افزایش در نرخ مرگ فقط در مردان ۵۰ ساله و جوان تر مشاهده شد و نرخ مرگ در زنان مورد مطالعه، مشاهده نشد.
? پزشکان متوجه شده اند در مواردی نادر، در افرادی که خون دریافت میکنند وضعیتی رخ میدهد که آسیب ریوی حاد مرتبط با انتقال خون (TRAIL) نام دارد. این وضعیت یک واکنش التهابی جدی در ریه هاست که میتواند به مرگ منجر شود. آنتی بادیها و دیگر فاکتورهای سیستم ایمنی که درزنان هنگام بارداری گسترش مییابند که میتوانند منجر به رخ دادن TRAIL در مردان گیرنده خون شوند.
✅ با این حال، این نتایج اولیه است و ممکن است توضیحات جایگزین برای یافتهها وجود داشته باشد. بنابراین مطالعات بیشتری برای تأیید نتایج لازم است. در حال حاضر، معیارهای اهدای خون نباید تغییر کنند اما اگر مطالعات آینده وجود این ارتباط را تأیید کردند مراکز خون و سرویسهای انتقال خون نیاز به کاهش این خطر دارند. این امر ممکن است با تطبیق اهدا کنندگان و گیرندگان براساس جنسیت یا تغییر دادن خون اهدا کننده به گونه ای انجام شود تا عوامل فیزیکی سیستم ایمنی را که ممکن است مسئول این ارتباط باشند حذف کند.
?ترجمه: زینب بهرامی
☑️ لینک خبر
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن