ایمونولوژیبیوتکنولوژی پزشکیبیوتکنولوژی داروییسلول های بنیادی

انتقال ویروس زیکا در مغز جنین به وسیله سلول‌های دفاعی

✅ محققان دانشگاه سن دیگو و برزیل گزارش دادند که ویروس زیکا از مادر به جنین از طریق سلول‌های آلودهای که در مراحل بعدی به مغز ابتدایی و شکل نخستین دفاع علیه پاتوژن‌های مهاجم تبدیل می‌شود انتقال می‌یابد.? از سال ۲۰۱۵، افزایش چشمگیر در تولد نوزادان با میکروسفالی یا کوچک بودن غیر طبیعی سر و دیگر نقایص مادرزادی مشاهده شد که این پدیده متعاقباً با عفونت ویروس زیکا که دانشمندان تأیید کردند باعث عیوب مادرزادی در مدل‌های آزمایشگاهی شده است مرتبط شد.

? در مراحل ابتدایی رشد جنین، سلول‌هایی که میکروگلیا نامیده می‌شوند در کیسه زرده تشکیل شده و سپس در سرتاسر دستگاه عصبی مرکزی (CNS) جنین در حال رشد پراکنده می‌شوند. در مغز، میکروگلیاها به ماکروفاژهای ساکن که وظیفه آن‌ها پاک‌سازی دائمی پلاک‌ها، سلولهای آسیب دیده و عوامل بیماری‌زا است، تبدیل خواهند شد. یافته‌ها نشان می‌دهد که ویروس زیکا می‌تواند میکروگلیاهای اولیه را آلوده کرده، پنهانی به مغز رفته و به دیگر سلول‌های مغزی منتقل شود که منتج به آسیب‌های ویرانگر عصبی در برخی نوزادان خواهد شد.

? معمولاً ویروس زیکا از طریق گزش پشه‌های آلوده گونه Aedes انتقال می‌یابد. اگرچه، انتقال از خانم باردار به جنین نیز امکا‌ن‌پذیر است، هر چند دانشمندان قادر به توصیف دقیق نحوه انتقال نیستند. با در نظر گرفتن زمان انتقال، محققان نقش احتمالی میکروگلیاها در انتقال ویروس زیکا حین تهاجم به CNS را به عنوان فرضیه در نظر گرفتند. به منظور سنجش فرضیه، از سلول‌های بنیادی پرتوان انسانی برای ایجاد دو نوع سلول مرتبط با CNS شامل میکروگلیا و سلول‌های پیشگام عصبی (NCP) که میلیونها نورون و سلول‌های گلیال مورد نیاز برای تکامل جنین را تولید می‌کنند استفاده شد. سپس سیستم هم کشت (co-culture) که برهمکنش دو نوع سلول با ویروس زیکا را در محیط آزمایشگاه تقلید می‌کند ایجاد شد.

? محققان دریافتند که سلول‌های میکروگلیا سلولهای NCPs آلوده به ویروس را احاطه، ویروس را حمل کرده و در مرحله بعدی در تماس با NCPs های غیر آلوده ویروس را انتقال دادند. ازاین‌رو پیشنهاد امکان و احتمال انتقال ویروس زیکا توسط میکروگلیاها به CNS در حین تکامل جنین مطرح شد.

? در ادامه محققان داروی تأیید شده Sofosbuvir مورد استفاده در درمان هپاتیت C را به منظور محدود کردن عفونت ویروسی NCPs با میکروگلیاهای آلوده در محیط هم کشت آزمایش کردند که درنتیجه شاهد کاهش چشمگیر مرگ سلولی و بار ویروسی در NCPs شدند.

? اگرچه یافته‌ها مبتنی بر تحقیقات آزمایشگاهی است و بررسی‌های بیشتری نیاز هست اما محققان پیشنهاد می‌دهند که سلول‌های میکروگلیا می‌توانند به عنوان هدف درمانی برای کاهش انتقال زیکا به سلول‌های در حال تکامل CNS در جنین اتخاذ شوند.

?ترجمه: مهسا جلیلی منش

☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن

انتقال ویروس زیکا در مغز جنین به وسیله سلول‌های دفاعی – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن