انسان مدرن، همچنان در حال تکامل است

✅در بررسی ژنوم ۲۱ هزار نفر از مردم آمریکا و بریتانیا مشخص شده که تنوع ژنتیکی کمتری مربوط به بیماری آلزایمر و استعمال دخانیات شدید در افراد با طول عمر بیشتر رخ میدهد. بر این اساس گفته شده، انتخاب طبیعی است که تغییرات نامطلوب را از هر دو جمعیت حذف میکند.
تحقیق منتشر شده اخیر در مجله PLOS Biology توسط دانشمندان دانشگاه کلمبیا، مرکز ژنوم نیویورک و دانشگاه کمبریج نیز نشان داده که جهشهای ژنتیکی مرتبط با حالتهای خاص فیزیولوژیکی مانند بلوغ زودهنگام و آسم، در افراد با طول عمر بالا کمتر بروز میکنند.
جوزف پیکرل از محققین این پژوهش میگوید: «اگرچه این یک تغییر نامحسوس است، اما شواهدی ژنتیکی در دست است که نشان از بروز انتخاب طبیعی در جمعیت انسان مدرن دارد.»
در بررسی ژنوم انسان معلوم شده که تغییرات مربوط به جهش در سطح جمعیت ماندگار بوده است. دانشمندان متوجه شدهاند فراوانی ژن ApoE4 مرتبط با آلزایمر در زنان بالای ۷۰ سال کاهش مییابد. پیشتر در مطالعهای مشابه مشخص شده بود که زنان دارای یک یا دو نسخه از ژن موردنظر، بسیار زودتر از آنهایی که این ژن را نداشتند از بین رفتهاند.
محققین ملاحظه نمودند که با شروع میانسالی کاهش مشابهی در فراوانی جهش در ژن CHRNA3 که به زیاد سیگار کشیدن مردان مربوط میشود اتفاق میافتد.
پژوهشگران در شگفت هستند که دو جهش معمول در طول کل ژنوم انسان چگونه اینچنین زندگی انسان را متأثر میسازد. این یافتهها بیانگر این امر است که انتخاب طبیعی، تغییرات مشابه را – حتی آنهایی که مانند CHRNA3 و ApoE4 بعدها بروز میکنند- را از زندگی افراد پاکسازی کرده است.
طبق نظر مولی پرزورسکی از دیگر پژوهشگران این پروژه، به نظر میرسد مردانی که حامل این جهش مضر نیستند میتوانند فرزندان بیشتری داشته باشند و یا اینکه مردان و زنانی که عمر طولانیتری دارند و از طرف فرزندانشان حمایت میشوند، شانس زندگی بیشتری دارند.
آنها همچنین دریافتهاند که استعداد بالای کلسترول و LDL، شاخص توده بدنی یا BMI و بیماری قلبی، با طول عمر کوتاهتر مرتبط هستند.
استعداد آسم نیز به نسبت کمتری به مرگ زودهنگام ارتباط داشت. این محققین همچنین دریافتهاند آنهایی که استعداد ژنتیکی بلوغ دیررس و زادآوری داشتند، عمر بیشتری مینمایند. بلوغ دیرتر نرخ مرگومیر را ۳ تا ۴ درصد در مردان و زنان پایین میآورد. بهعلاوه یک سال دیرتر بچهدار شدن احتمال مرگ در زنان را ۶ درصد کاهش میدهد.
پژوهشگران از این یافتهها نتیجه گرفتند که تنوع ژنتیکی که باروری را تحت تأثیر قرار میدهد در برخی جمعیتها در آمریکا و بریتانیا در حال تکامل است. در این بین، محیط هم نقش دارد و صفاتی که اکنون مهم هستند ممکن است در سایر جمعیتها و یا در آینده چندان اهمیتی نداشته باشند.
هخامنش مصطفوی پژوهشگر ایرانی و ارشد این پروژه، براین باور است که محیط بیوقفه در حال تغییر است. صفت مرتبط با طول عمر بیشتر در یک جمعیت، میتواند در نسلهای آینده و یا حتی در جوامع مدرن، دیگر مؤثر نباشد.
این نخستین پژوهشی است که نگاهی عمیق به چگونگی تکامل ژنوم انسان در طول دوره کوتاه یک یا دو نسل دارد. ازآنجاییکه امروزه مردم بیشتر در آزمایشهای بررسی توالی ژنوم شرکت میکنند، پژوهشگران امیدوارند با اطلاعاتی در خصوص طول عمر آنها و تعداد فرزندان و نوههایی که داشتهاند، سرنخهای بیشتری در خصوص چگونگی تکامل فعلی گونه انسان به دست بیاید.
ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی