انگل مالاریا الهام بخش داروی جدید سرطان مثانه

انگل مالاریا الهام بخش جدیدترین دارو برای درمان سرطان مثانه است. بهطور خاص، داروی مشتق از پروتئین مالاریا می تواند علیه برخی از انواع مقاوم به درمان این بیماری عمل کند.
سرطان مثانه به اندازه دیگر سرطانها همچون سینه، کلیه، یا سرطان پروستات موردتوجه نمیباشد. بااینحال، حدود ۵ درصد از سرطانهای جدید در ایالاتمتحده را شامل می شود و از لحاظ شیوع چهارمین سرطان در مردان می باشد. در سال ۲۰۱۶، انجمن سرطان آمریکا حدود ۷۷۰۰۰ مورد سرطان مثانه جدید را تخمین زده است که ادعا می شود بیش از ۱۶۰۰۰ نفر زنده خواهند ماند.
هرچند برخی از انواع سرطان مثانه پیش آگاهی خوبی دارند، اما بعضی موارد به شیمی درمانی استاندارد، مانند داروی سیس پلاتین مقاوم هستند. این موضوع خطر متاستاز را افزایش داده و باعث کاهش شدید بقا و زندهمانی می شود.
دانشمندان دریافتند که یک پروتئین مشتق از انگل مالاریا، به نام VAR2CSA، می تواند عامل شیمی درمانی را مستقیماً به تومور برساند. این پروتئین باعث می شود که هدف دارو مولکول قندداری شود که فقط در سلول های سرطانی و جفت وجود دارد. در واقع این اولین مطالعهای است که مفهوم استفاده از پروتئینهای مالاریا را برای درمان سرطان در یک زمینه بالینی مستقیم، به نمایش گذاشته است. در سرطان مثانه مقاوم به دارو در مدل آزمایشگاهی موش، دانشمندان دریافتند که پروتئین مالاریا به درستی داروهای ضد سرطان را به تومورها می رساند و تومور در پاسخ به داروی ترکیبی مالاریا کوچک می شود. حیوانات درمان شده با پروتئین مالاریا به مدت طولانی تری نسبت به گروه کنترل زنده ماندند.
این نتایج بسیار هیجانانگیز است چراکه تا به امروز هیچ گزینه دوم درمانی در دسترس نبود؛ اما این روش نشان میدهد که یک روش درمانی جدید برای انواع کشنده سرطان مثانه در حال توسعه است. ادامه این پژوهش، افزایش مقیاس تولید داروهای ترکیبی VAR2CSA برای آزمایش های بالینی می باشد.
ترجمه: مرضیه عزیزی