ایتراکونازول نابود کننده سلولهای خاموش سرطان روده

محققان موسسه تحقیقات سرطان کمبریج انگلستان، در مطالعات آزمایشگاهی بر روی موشها نشان دادهاند که آنزیم ایتراکونازول بهطور مؤثری رشد و پیشرفت برخی از انواع سرطانهای روده را متوقف میکند. این آنزیم یک داروی ضد قارچ است معمولاً برای عفونتهای ناخن پا تجویز میشود و میتواند به حذف سلولهای خاموش و غیرفعال در تومورهای روده کمک کند.
دکتر سایمون بوشازکی، دانشمند بالینی موسسه تحقیقات سرطان انگلستان در این باره میگوید: «یکی از بزرگترین چالشها در درمان هر نوع سرطان، تنوع سلولهای مختلف در همان تومور است. ما یک نوع سلول را که در تومورهای رودهای، خاموش و غیرفعال است، هدف قرار دادهایم. اما باقی سلولها پاسخی به درمان نمیدهند و همین امر، بیمار را در معرض بازگشت خطر سرطان نگه میدارد».
در این تحقیق، تیم پژوهشی کمبریج، ماهیت مولکولی سلولهای سرطانی خاموش روده را مشخص کردند. این سلولهای در حال خواب به داروها مقاوم هستند؛ از جمله شیمی درمانی که با هدف قرار دادن سلولهایی که بهطور فعال رشد میکنند، کار میکند. بنابراین حتی اگر به نظر برسد که یک درمان بهخوبی پیشرفته است، برخی از این سلولهای خاموش، بعد از اتمام درمان، بیدار شده و منجر به رشد دوباره تومور میشوند.
دانشمندان دو مسیر کلیدی را شناسایی کردهاند که در خواب سلولی نقش دارد و با استفاده از تومورهای بسیار کوچک رودهای که در سلولهای سرطانی موشها رشد کردهاند، داروهای مختلفی که این مسیرها را هدف قرار میدهند، آزمایش کردهاند.
آنها برای اولین بار متوجه شدند که ایتراکونازول، از یک مسیر به نام Wnt که در رشد و گسترش بسیاری از سرطانهای مختلف دخیل است، سیگنالها را مسدود میکند. این عمل، منجر به فروپاشی تومورها در موشها شد. درواقع، سلولهای خاموش ناپدید شدند و رشد تومور متوقف شد.
دکتر سایمون بوشازکی افزوده است: «جالب این است که به نظر میرسد این دارو هر دو سلول خاموش و غیر خاموش را فعال میکند و باعث میشود که سلولها قبل از اینکه بر دکمه برگشت ناپذیر توقف کوبیده و وارد یک توقف دائمیشوند، به یک چرخه کوتاه رشد بازمیگردند.»
مرحله بعدی، آزمایش این دارو بر روی افراد است. محققان امیدوارند تا یک آزمایش بالینی راهاندازی کنند تا بتوانند اثرات این دارو را بر روی بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته روده که به سختی به درمان پاسخ میدهند، آزمایش کنند. آنها همچنین قصد دارند تحقیق کنند که آیا این دارو میتواند در ترکیب با سایر روشهای درمان همچون شیمی درمانی مؤثر واقع شود.
پروفسور گرگ هانون، مدیر مؤسسه تحقیقات سرطان کمبریج انگلستان، گفته است: «این مطالعه نوآورانه، گامی به سوی یکی از بزرگترین چالشهای تحقیق در زمینه سرطان است. تومورها از انواع مختلفی از سلولهای سرطانی ساخته میشوند که میتوانند بهطور جداگانه تکاملیافته و بهطور متفاوتی به درم آنها پاسخ دهند. حضور سلولهای تومور خاموش و مقاوم به دارو در بسیاری از انواع سرطانها، مسئله زاست. اگر ما راههایی برای هدف قرار دادن این سلولها در سرطان روده پیدا کنیم، ممکن است بینشهایی را بهطور گستردهتر برای حل مسئله سلولهای خاموش تومور ارائه بدهیم.»
✳️ مترجم: محمد شجاعیه
☑ لینک خبر
☑ عضویت در زیست فن پزشکی
☑ عضویت در کانال زیست فن