بازار انسولین های long acting

داروهای ضد دیابت بعد از داروهای oncology، دومین گروه داروهای پرفروش بینالمللی در سال 2020 خواهند بود. پیش بینی میشود بازار این داروها در سال 2020 حدود 60 میلیارد دلار باشد و در مجموع نزدیک 6 درصد از کل بازار داروهای تجویزی را به خود اختصاص میدهند. جالب است بدانید درآمد نفتی ایران در سال 95 حدود 41 میلیارد دلار بوده است.
بخش قابل توجهی از این بازار متعلق به انسولین است. دومین انسولین پرفروش دنیا در سال 2014 متعلق به یک نوع انسولین خاص با نام تجاری Lantus می باشد. این دارو در سال 2014 حدود 8.5 میلیارد دلار فروش داشته است و پنجمین داروی پرفروش جهان محسوب میشد. اما سوال اینجاست تفاوت این انسولین با سایر انسولینها چیست که چنین بازار گستردهای را رقم زده است؟
لانتوس دو تغییر نسبت به انسولین عادی داشته است: 1- جایگزینی آمینواسید آسپاراژین در جایگاه 21ام با آمینواسید گلایسین. 2- اضافه کردن دو آرژینین در انتهای کربوکسیلی پروتئین. اضافه کردن آرژینین سبب شده است نقطه ایزوالکتریک انسولین از 5.4 به 6.7 شده است. این تغییر باعث شده این دارو در pH فیزیولوژیک بدن کمتر محلول باشد و بعد از تزریق زیر جلدی کریستالهای خاصی تشکیل دهد و به کندی از این کریستالها به داخل جریان خون رها شود. امری که سبب شد بیماران دیابتی با تنها یک نوبت تزریق روزانه ی این دارو، از تزریق پرتعداد انسولین عادی بی نیاز شوند.
نویسنده: علی قاسمی