حل معمای چندید ساله ی باستان شناسی توسط باکتری دریازی

تری ترپن ها (Triterpenoid)، گروهی از لیپیدهای چند حلقه ای موجود در باکتری ها و یوکاریوت ها هستند که به علت باقی ماندن در لابه لای رسوبات و کاربردشان به عنوان ساعت ملکولی در مطالعات دیرین شناسی مورد توجه واقع شده اند.
ایزوآروبینول (Isoarobinol) نمونه ای از این لیپید های پنج حلقه ای است که سال ها تصور می شد فقط در گیاهان نهان دانه وجود دارد.
با مطالعاتی که روی رسوبات صورت گرفته بود نشانه های وجود این لیپید در دوره های زمین شناسی پرمین (Permian) و تریاسیک( Triassic) یافت شد. این نتایج حاکی از وجود منابع پروکاریوتی برای این نوع لیپید در این دوران بوده است. اخیرا درمطالعه ای که در دانشگاه استنفورد انجام شده است محققان برای اولین بار شاهد ساخت دو لیپید مشابه ایزوآروبینول به نام های eudoraenolو adriaticolتوسط باکتری هوازی هتروتروف دریازی بودند که منجر به کشف معمای چندین ساله ی باستان شناسان شد.
با توجه به تولید مولکولهای مشابه isoarbinol در این باکتری، انتظار میرود isoarbinol نیز در باکتریها تولید شود. با مطالعات بیشتر دانشمندان دریافتندبا جایگزینی ۴ اسید آمینه در آنزیم سنتزکنندهی استرول های ۴ حلقه ای lanosterol می توانند آن را قادر به تولید arobinol پنج حلقه ای کنند. این موضوع که پروتئین های مورد استفاده و مسیر سنتز این لیپید ها در سیستم باکتریایی متفاوت با مسیر نهاندانگان است نشان دهنده تکامل مستقل این مسیر و عدم انتقال افقی ژن بین این دوقلمرو می باشد.
این کشف جدید می تواند به منظور تغییرات در سطح ژنوم در مطالعات ژنومیکس و یا برای یافتن پتانسیل های موجود برای ساخت لیپید های مشابه و یا کمک به تفسیر بهتر رکورد های فسیلی به منظور تشخیص قطعی منشا رسوبات یافت شده استفاده گردد.
ترجمه: نجمه سیدکتولی