باکتریوفاژها الهام بخش ایجاد آنتیبادی ترکیبی

باکتریوفاژها الهام بخش ایجاد آنتیبادی ترکیبی
✅ به نظر میرسد انسانها یک دشمن مشترک با برخی از ویروسها دارند: باکتریها. ویروسها به سلولهای باکتریایی حمله میکنند، از طریق همان روشی که باکتریها به بدن انسان حمله میکنند. با کمک گرفتن از راهکارهای ویروسهای آلاینده باکتری، به نام باکتریوفاژها، محققان میتوانند به افزایش سیستم ایمنی بدن انسان برای مقابله بهتر با سختترین گونههای باکتریایی کمک کنند.
باکتریوفاژها مولکولهای کربوهیدراتهای اختصاصی در سطح سلول باکتری را تشخیص میدهند. سیستم ایمنی بدن انسان قادر به تشخیص این مولکولها نیست؛ بنابراین با به کار گرفتن این مولکولها میتوان به سیستم ایمنی بدن جهت مبارزه با عوامل بیماریزایِ میکروبی کمک کرد.
ویروسها پس از متصل شدن به مولکولهای کربوهیدرات سطح سلول باکتری، با استفاده از لایزین (که به آن خردکن مولکولی هم گفته میشود) سوراخی در سطح سلول باکتری ایجاد میکنند. آنتیبادیهایِ تولیدشده توسط سیستم ایمنی بدن انسان نیز از لحاظ ساختار و عملکرد مشابه هستند، اما قادر به شناسایی مولکول کربوهیدراتهای باکتریایی نیستند.
آنتیبادیها و لایزینها اجزای مجزایی دارند. هر دو دارای بخشی هستند که به هدفهای مربوطه خود متصل میشود. جزء دوم لایزینها دیواره سلولی باکتریها را برش میزند، در حالی که در آنتیبادی پاسخ ایمنی را راه میاندازند.
بهتازگی محققان بخشهایی از ساختار آنتیبادیهای انسانی را با لایزینها جایگزین کردند و آنتیبادی هیبریدی ساختند. آنتیبادی جدید lysibody نام گرفت و در یک مدل موشی آلوده به MRSA امتحان شد. مطالعات بهدستآمده از موش موفق بودند؛ lysibody ها میتوانند کربوهیدرات موجود در سطح سلول باکتری MRSA و همچنین گونههای دیگری از استافیلوکوکوس اورئوس، و حتی انواع دیگر باکتریها را شناسایی کرده و هدف قرار دهند.
بر اساس نتایج بهدستآمده، نهتنها از لایزینها، بلکه از هر مولکولی که میل ترکیبی بالایی با مولکولهای هدف پاتوژنها (ویروس، انگل یا قارچ) دارد، میتوان برای ایجاد آنتیبادی ترکیبی استفاده کرد. این رویکرد نوع جدیدی از ایمنوتراپی را برای بیماریهای عفونی معرفی میکند.
ترجمه: مرضیه عزیزی
☑️ لینک خبر
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن
باکتریوفاژها الهام بخش ایجاد آنتیبادی ترکیبی – اخبار زیست فناوری