باکتریهای شکارچی،رده جدیدی از آنتیبیوتیکها

✅ سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۶ مقاومت آنتیبیوتیکی را به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدات سلامت جهانی، امنیت غذایی و پیشرفت امروزی نام نهاده است. این اعلامیه لیست در حال رشد عفونتهایی نظیر سل و گنوره که درمان آن هر ساله به دلیل افزایش مقاومت به آنتیبیوتیکهای رایج سختتر شده است را ذکر کرد. با این حال آنتیبیوتیکها ضروری هستند و بدون آنها نژاد انسان دائما توسط عفونتها مورد هجوم قرار میگیرد.
? از این رو راه حل تضمینی و بالقوه در نوع منحصر به فرد از باکتریهای شکارچی که از باکتریهای دیگر مانند بیماریزاها تغذیه میکنند نهفته است. این گروه از جانداران که توجه محققان را به خود جلب کردهاند آنتیبیوتیکهای زنده نامیده شده و نمونه بارز آن باکتری B. bacteriovorus است. این باکتری برای انسان بیضرر است اما برای شکار خود مانند باکتریهای گرم منفی شامل E .Coli، سالمونلا، لژیونلا و … کشنده است. توانایی کنترل آن میتواند تهدیدی بالقوه در بسیاری از انواع عفونتها باشد. با این حال، به دلیل ماهیت شکار غیرعادی و دیگر خصوصیات منحصر به فرد دستکاری ژنتیکی شده آن محدود شده است.
? محققان مؤسسه OIST از ریبوسوئیچ (از ابزارهای کنترل بیان ژن شناخته شده در دیگر باکتریها) برای مقابله با چالش درک و دستکاری شکار این باکتری استفاده کردند. ریبوسوئیچ میتواند با قرارگیری در ابتدای رشته RNA و سپس فعالسازی با یک ماده شیمیایی ترجمه RNA به پروتئین را شروع یا متوقف کند.
? در این راستا محققان، ریبوسوئیچ را به ژن fliA که معتقد بودند ژنی مهم در رفتار شکارگری این باکتری است وارد کردند سپس آن را با تئوفیلین فعال کردند؛ بعد از قرار دادن باکتریهای اصلاح شده و E.Coli به عنوان شکار در پتری دیش، دیده شد که باکتریهای اصلاح ژنتیکی شده در حضور تئوفیلین در مقایسه با غیاب آن سریعتر هستند. این تغییر سرعت بدین معنی است که باکتری سریعتر طعمه خود را مصرف کرده و در نتیجه سریعتر تکثیر میشود. بنابراین پژوهشگران OIST اولین گام به سمت درک و دستکاری ژنتیکی این باکتری با پتانسیل نوید بخش به عنوان آنتیبیوتیک زنده را برداشتند.
? علاوه بر هدف نهایی آنتیبیوتیک زنده، کاربردهای بسیاری برای سلولهای اصلاح ژنتیکی شده این باکتری وجود دارد، از جمله: جایگزین ایمن عوامل ضدباکتریایی برای کنترل برخی بیماریهای گیاهی به منظور تولید غذاهای ارگانیک و کاربرد صنعتی در گیاهان تصفیهکننده آب.
? ترجمه: مهسا جلیلی منش
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن