بیوتکنولوژی کشاورزیمحصولات غذایی GMO

برداشت محصول، هر وقت که بخواهیم!

زمان گلدهی گیاهان با عوامل بسیار متنوع محیطی کنترل می شود. طول شبانه روز، دما و . . . از جمله این عواملند. اگر بتوان تأثیر این عوامل محیطی در گلدهی گیاهان را از بین برد و گلدهی را به یک عامل دلخواه وابسته کرد، گیاهانی خواهیم داشت که هر زمان که بخواهیم محصول می دهند.


پژوهشگران ژاپنی با همین رویکرد به سراغ گیاه برنج که مهم ترین خوراک مردم این کشور است رفتند. پیشتر پژوهشگران موفق شده بودند در گیاه کوچک گلداری مانند آرابیدوپسیس، زمان گلدهی را دستکاری کنند، اما در گیاهان مهم زراعی این اتفاق بی سابقه بوده است.

این پژوهشگران ابتدا با افزایش بیان یک ژن بازدارنده گلدهی به نام Ghd7، گیاهانی تولید کردند که تحت هیچ شرایط محیطی وارد مرحله گلدهی نمی‏شدند. سپس الل تغییر یافته ژن Hd3a را وارد این گیاهان کردند. این الل تنها درصورتی بیان می‏شود که گیاه تحت تأثیر یک ماده شیمیایی مانند Oryzemate قرار بگیرد. ماده‏ای که در عین حال می‏تواند نقش جلوگیری کننده از بلاست را هم برای برنج ایفا کند.

پژوهشگران مشاهده کردند که این برنج‏ها، پس از 40 تا 45 روز از قرار گیری در معرض این ماده شیمیایی، شروع به گلدهی می کنند. آن‏ها همچنین این آزمایش را به مدت دو سال در شرایط مختلف محیطی و در عرصه نیز انجام دادند و به همین نتیجه رسیدند.

دستاورد مهم دیگر این پژوهش، یافتن تعداد زیادی پروموتور است که می‏توانند تنها در صورت قرار گرفتن گیاه در معرض ماده شیمیایی Oryzemate، ژن پایین دست خود را روشن کنند. این مسئله کمک می‏کند که بیان ژن‏های دیگری را هم به حضور این ماده یا ماده دیگری منوط کنیم. به این ترتیب می‏توانیم با یک ماده شیمیایی و به شکل مصنوعی، بسیاری از فرایندهای گیاه را تحت کنترل خود درآوریم.

ترجمه : محسن رحیمی نژاد

 لینک خبر
 لینک مقاله

 
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن