بیوتکنولوژی پزشکیژنومیکس

بررسی تاریخچه جوامع به‌هم‌آمیخته به وسیله داده‌های ژنی

دانشمندان، روش جدیدی برای بررسی تاریخچه جمعیت‌شناختی ژن‌ها، کشف کرده‌اند. سرپرست گروه تحقیقات دانشگاه واشنگتن، راهی برای تخمین عوامل مؤثر بر مقیاس جمعیت حال حاضر و گذشته را با توجه به داده‌های ژنتیکی پراکندگی ژن‌ها پیشنهاد داده است. طبق آنچه در نشریه PLOS Genetics در خصوص این پژوهش گزارش‌شده است؛ آن‌ها توانسته‌اند روشی کاربردی برای بررسی جوامع به هم‌آمیخته، مانند گروه‌های جمعیتی آمریکای لاتین و گروه‌های آمریکایی-آفریقایی کشف کنند. در این روش، مقیاس جمعیتی نسل اجداد بشر با هدف کاوش در تاریخ جمعیت شناختی انسان‌ها، اندازه‌گیری می‌شود.


نویسنده مسئول این مقاله شارون براونینگ در این خصوص بیان کرده است: «آمیختگی جمعیت در امریکا مانند طنابی است که از چند الیاف مختلف بافته ‌شده و هر کدام از این الیاف به‌نوبه خود از گروه‌های مختلف با جوامع اجدادی گوناگون، نشأت می‌گیرند. مقایسه ژنتیکی این گروه‌های مختلف به‌طورکلی به هم شبیه هستند اما با این وجود، به راحتی می‌توان تفاوت‌های ژنتیکی در نسل اجداد آن‌ها را از هم جدا کرد. پژوهش در این خصوص اطلاعات بسیاری درباره تاریخچه جوامع بشری به ما می‌دهد.»

ریشه‌یابی اجداد جامعه آمریکایی امروز به‌طور خاص ما را به ترکیبی از اجداد بومی آمریکا، اروپاییان مهاجر به این کشور و سیاه‌پوستانی که به‌عنوان برده به امریکا آورده شده‌اند، می‌رساند. از آنجا که مدت زیادی از این آمیختگی ژنتیکی نمی‌گذرد، دنبال کردن بخش‌های کروموزومی در ژنوم افراد به راحتی ما را به این سه نسل اجدادی می‌رساند.

روش dubbed IBDNe توسط براونینگ و همکارانش ابداع شد که بر پایه شناسایی نژادهای مختلف با توجه به ژنوم هر جامعه و اجداد آن‌ها از داده‌های گسترده موجود، استوار است. براونینگ و همکارانش معتقدند که این روش آن‌ها را به یافته‌های قابل استنتاجی در خصوص اجداد جوامع بشری امروز، می‌رساند. با پی بردن به چگونگی کارکرد این روش دانشمندان بیان کرده‌اند: «به‌عنوان نمونه، اگر رتبه به‌دست‌آمده در این روش بخش‌بندی، بالا باشد آن‌وقت اندازه جامعه متأثر از آن، کوچک است و برعکس.»

بعد از آزمودن روش dubbed IBDNe با استفاده از داده‌های شبیه سازی شده، براونینگ و همکارانش این روش را برای بررسی و آزمایش در مرکز مطالعه سلامت اسپانیا و امریکای لاتین با نام HCHS و SOL، به کار برده‌اند. اساس این مطالعه جداسازی و طبقه‌بندی داوطلبان بر اساس نژاد و اهلیت پدربزرگ و مادربزرگ‌هایشان بود.

براونینگ و همکارانش با کمک داده‌هایی که از طبقه‌بندی بالا و همچنین داده‌هایی که از ۴ شهر مختلف امریکا جمع‌آوری کرده بودند، توانستند اندازه جوامع متأثر از ۹ جامعه امریکای لاتین پیشین را تا ۱۰۰ نسل قبل تخمین بزنند. بیشتر این جوامع شناسایی شده، تنگنا و بحران جمعیت را در ۱۲ نسل پیش، یعنی در دوره استعمارگری از سر گذرانده‌اند و جمعیتشان از هزار نفر در پورتوریکو تا ۶۰ هزار نفر در مکزیک، متفاوت بوده است.

به همین ترتیب، براونینگ و همکارانش همین رهیافت را برای پژوهش بر روی تاریخ جمعیت شناختی جوامع آمریکایی-آفریقایی در ممفیس و پیتسبرگ به کار گرفتند. لازم به ذکر است این بار آن‌ها از داده‌های پژوهش Healthy Aging and Body Composition استفاده کردند.

هردو این نمونه‌های بررسی‌شده، نشان دادند که جوامع موردمطالعه، بحران جمعیتی را در یک زمان تجربه کرده اند و اندازه آن‌ها بین ۱۳۰ هزار تا ۱۹۰ هزار نفر بوده است.برای هر دو نمونه موردمطالعه در ممفیس و پیتزبرگ، دانشمندان جمعیت حدوداً ۱ تا ۲ میلیون نفری را برای پیش از هم‌آمیزی آفریقایی‌تبار ها با نسل آمریکایی‌ها تخمین زده‌اند. آن‌ها همچنین اضافه کردند که جوامع آمریکایی-آفریقایی این دو شهر تاریخچه جمعیت شناختی مشابهی دارند که می‌تواند بیانگر آمیختگی تاریخی بین آنان باشد.

در همین زمان، براونینگ و همکارانش تشابهاتی را میان اجداد اروپایی نمونه‌های آمریکایی-آفریقایی دو شهر ممفیس و پیتزبرگ یافتند. این یافته‌ها همچنین با نتایج بررسی‌های جامع آمریکایی-اروپایی ممفیس نیز سازگار بوده اند.

این یافته ها باعث می شوند توان شناخت محققین و سیاست گذاران را از ترکیب دقیق و بافت جمعیتی نقاط مختلف به طور قابل ملاحظه ای بالا رود.

✳ مترجم: محمد شجاعیه

لینک خبر
عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
عضویت در کانال زیست فن

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن