بررسی دقیق DNA میتوکندری به کمک نوعی کرم انگل

?#رصد_لحظهای?
✅اکتشافات اخیر دانشمندان دانشگاه کوئینزلند، درک ما را از جهشهای ژنتیکیای که در بافتهای مختلف رخ میدهند و چگونگی به ارث رسیدن آنها، عمیقتر کرده است. پژوهشگران موسسهی مغز دانشگاه کوئینزلند، به سرپرستی دکتر استیون زورین، دریافتهاند که میزان جهشهای ژنتیکی دیانای میتوکندری در بافتهای مختلف، متفاوت است و بیشترین میزان جهش در سلولهای تناسلی رخ میدهد.
?دکتر زورین میگوید: «میتوکندریها بهعنوان نیروگاه سلول شناخته میشوند. آنها در همهی سلولهای حیوان و انسان یافت میشوند. در انسانها، میتوکندری ها حدود ۹۰ درصد از انرژی بدن را از طریق غذایی که میخوریم و اکسیژنی که تنفس میکنیم، تولید میکنند. علاوه بر دیانای عادی که در هسته وجود دارد، هر سلول دارای دیانای در میتوکندری نیز هست. دیانای میتوکندری تنها از سمت مادری به ارث رسیده و اطلاعات ژنتیکی را از نسلی به نسل دیگر منتقل میکند.»
? تیم پژوهشی، روی کرم C. elegans که نوعی انگل روده است و حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد از ژنهای این کرم مشابه انسان است مطالعه کرد تا اهمیت مکانیزمهای تنظیمکنندهی فراوانی جهشهای ژنتیکی را در سلولها و اندامهای گوناگون واضحتر کند.
?زورین میگوید: «میتوکندری C. elegans و انسان بسیار مشابه هستند. C. elegans برای ما ارگانیسم مفیدی است چراکه میتوانیم مکانیسمهای ژنتیکی آن را بررسی کرده و ببینیم در سطح سلولی چه اتفاقی در آن میافتد.» پژوهشگران روشی خالص و استثنائی را برای جدا کردن میتوکندری سلولهای خاصی از بدن برای مطالعه جزئیات آن، طراحی کردند.
?دکتر زورین میگوید: «ما گمان میکنیم مکانیسمی در همهی حیوانات موجود است که میتواند این جهشها را پیشازاین که به نسل بعدی منتقل شوند، فیتلر کند، که در غیر این صورت سبب تعداد بسیار زیادی از بیماریهایی میشود که روی مغز تأثیر میگذارند.»
?در انسانها، جهش در دیانای میتوکندری میتواند سبب بیماریهای نادر اما نابودکننده شود، بهخصوص در اندامهایی مانند مغز که شدیداً برای تأمین انرژی به میتوکندریها وابستهاند.
?قابلذکر است این پژوهش توسط بنیاد پژوهش پزشکی Stafford Fox و انجمن بهداشت ملی و تحقیقات پزشکی حمایت شده و در مجلهی Nature Cell Biology منتشر گشته است.
?مترجم: ترجمه: محمد شجاعیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن