بیوتکنولوژی صنعتیبیوتکنولوژی محیط زیست

بررسی نقش زیست شناسی در صنعت مد

در طبیعت از طریق موجودات زنده به‌ راحتی می‌توان به روش تولیدی بسیاری از مواد و ترکیبات مورد نیاز بشر دست‌ یافت. یکی از شاخه‌های مهم زیست‌شناسی، زیست‌شناسی سنتزی است که قادر است هر نوع صنعتی را متحول کند و آینده‌ در تسخیر سوخت‌های فسیلی را به آینده‌ای پایدار و به دور از هرگونه آلودگی تبدیل کند. یکی از آلوده‌کننده‌ترین صنایع، صنعت نساجی و صنایع وابسته‌ آن مثل مد است.


زندگی بشر در قرن اخیر به سوخت‌های فسیلی وابسته شده است. وابستگی به این منابع در همه‌ زمینه‌ها مشهود است؛ اما بهره‌گیری بیش‌ از حد از سوخت‌های فسیلی موجب تغییرات آب‌وهوایی و از بین رفتن تنوع زیستی شده است. هم‌چنین سوخت‌های فسیلی تجدیدپذیر نیستند و دنیای امروز باید به دنبال سیستم‌های جدیدی باشد که بر پایه‌ این نوع سوخت‌ها طراحی نشده باشد. یکی از مهم‌ترین سیستم‌های جایگزین بهره‌گیری از سیستم‌های زیستی است.

مهم‌ترین عوامل آسیب‌زننده در این صنعت در مراحل پایانی و مرحله رنگ‌آمیزی قرار دارد. برای پردازش محصولات در این صنعت حجم بالایی از آب نیاز است. این صنعت نیز به سوخت‌های فسیلی وابسته است به همین جهت از مواد و ترکیبات شیمیایی که اساس نفتی دارند برای کار خود بهره می‌برد.

سالانه حجم وسیعی از پسماندهای کارخانه‌های نساجی در محل‌های دفن زباله انباشت می‌شوند زیرا میزان تجزیه‌پذیری آن‌ها بسیار پایین است. خانم Natsai Audrey Chieza با همکاری شرکت Ginkgo Bioworks روش جدیدی را برای کم کردن آلودگی صنایع نساجی ارائه داده است. این شرکت در زمینه‌ جایگزینی فناوری‌های وابسته به سوخت‌های فسیلی با سیستم‌های زیستی فعالیت دارد.

برای این منظور از باکتری Streptomyces coelicolor استفاده‌ شده است. این باکتری یک نوع باکتری خاک است که رنگدانه‌های ارغوانی رنگ چسبنده‌ای را تولید می‌کند. استفاده از باکتری S.coelicolor در رنگرزی محصولات نساجی موجب می‌شود تا حجم کم‌تری از آب استفاده شود. میزان پساب نهایی و مواد شیمیایی که برای تسریع در فرایند انجام کار استفاده می‌شوند نیز به‌ شدت کاهش می‌یابد. برای مثال برای رنگ‌آمیزی دو پوند الیاف ابریشمی به کم‌تر از هفت اونس آب نیاز است.

شرکت Ginkgo Bioworks در حال حاضر مطالعات جدیدی را آغاز کرده است تا امکان افزایش تولید رنگدانه‌های باکتری S.coelicolor را از طریق مهندسی ژنتیک فراهم آورد. شرکت‌های دیگری نیز طرح‌هایی را در زمینه‌ زیست‌شناسی سنتزی به‌ منظور تولید محصولات مورد نیاز بشر از موجودات زنده ارائه داده‌اند. شرکت MycoWorks تلاش می‌کند تا چرم حاصل‌شده از قارچ را با چرم حیوانی جایگزین کند. شرکت Bolt Threads نیز مخمری را به لحاظ ژنتیکی تغییر داده است تا بتواند پروتئین‌های مشابه تارعنکبوت را تولید کند. از این پروتئین‌ها می‌توان برای تولید نخ استفاده کرد.

برای گسترش محصولات حاصل‌شده از منابع زیستی در مقیاس‌های صنعتی باید زیرساخت‌ها، تولید و طراحی صنایع مختلف بر اساس سیستم‌های زیستی بازطراحی شود. محیط‌زیست اطرافمان می‌تواند الهام‌بخش ایجاد صنایع زیستی جدیدی باشد. این نکته در عصری که با بحران‌های زیست‌محیطی زیادی مواجهیم از اهمیت به سزایی برخوردار است. فناوری‌های زیستی و زیست‌شناسی سنتزی در هر بخشی از زندگی انسان می‌توانند ایجادکننده یک تحول عظیم باشند.

لینک خبر

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن