بررسی ژنتیکی سرطان پستان

محققان، مطالعه سه ساله شگفت انگیزی را آغاز نمودهاند که هدف آن بررسی این موضوع است که آیا با جستوجوی DNA مربوط به تومورهای سرطانی در خون میتوان بک روش مکمل برای تشخیص سرطان پستان، معرفی کرد؟
در این مطالعه، حضور DNA حلقوی توموری تحت عنوان ctDNA در خون، برای تشخیص سرطان پستان بررسی میشود.
سرطان پستان، کشندهترین سرطان در بانوان، پس از سرطان ریه است. سالانه بیش از ۲۵۳۰۰۰ سرطان پستان تهاجمی و ۶۰۰۰۰ سرطان پستان غیرتهاجمی در ایالات متحده تشخیص داده میشود.
قطعات کوچک DNA که از سلولهای در حال مرگ خارج میشوند، مانند تومورهای در گردش، وارد جریان خون محیطی میشوند؛ ایدهای که در پس این مطالعه وجود دارد این است که این مارکرها را برای تشخیص سرطان پستان استفاده کند، حتی تا قبل از اینکه ماموگرافی، آن را تشخیص دهد.
آنچه حائز اهمیت است این است که دانشمندان قادرند DNA حاصل از سلولهای سرطانی را از DNA سلولهای عادی تشخیص دهند.
البته محققان هنوز مطمئن نیستند که تست خونی افراد مبتلا به سرطان پستان، مثبت باشد و در صورت مشاهده نتیجه منفی از این تست، مشخص میشود که این یک ابزار مناسب برای تشخیص این نوع سرطان نیست.
حتی اگر نتیجه تست مثبت باشد، نمیتواند جایگزین ماموگرافی شود؛ چرا که حتی اگر وجود DNA حلقوی در خون تشخیص دادهشود، برای پیدا کردن محل تومور نیاز به ماموگرافی است، اما میتواند نیاز به انجام بایوپسی را کاهش دهد.
تغییرات ژنتیکی که به سبب سرطان روی DNA انجام میشود همیشه یک چیز واحد نیست و ممکن است تغییر ژنتیکی ایجاد شده در سرطان پستان، مشابه سرطان کولون باشد. لذا اگر تست خون روش مناسبی شناخته شود، با تشخیص DNA جهش یافته در خون، بهسختی میتوان تشخیص داد که این DNA حاصل از تومور در چه ناحیهای است.
همچنین در افرادی که مبتلا به سرطان پستان بودهاند، برای بررسی بازگشت و عود سرطان در آنها میتوان از این روش استفاده کرد.
استفاده دقیقتر برای تشخیص سایر سرطانها نیاز به مطالعات گستردهتری در آینده دارد اما هدف این مطالعه، تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه است.
مترجم: فرزانه صائبی راد
لینک خبر
لینک مقاله
عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
عضویت در کانال زیست فن