برنج طلایی؛ حاوی ویتامین A

✅ کمبود ویتامین A یکی از بزرگترین معضلات سلامتی در دنیا است که میتواند باعث نابینایی و حتی مرگ شود.
کاروتنوئیدها در کنار عملکردهای بسیار، سازنده رنگ نارنجی روشن در سیبزمینی شیرین و هویج هستند. این ماده در دانه برنج یافت نمیشود در حالی که در برگهای گیاه آن کاروتنوییدهایی وجود دارد. این رنگدانههای طویل محلول در چربی، نه فقط در فتوسنتز بلکه در طول زمانی که گیاه در فرایندهای دیگر، انرژی و اکسیژن تولید میکند نیز استفاده میشوند.
یکی از پیشمادههای اولیهی بتاکاروتن، فیتوئن است که بیرنگ است و در لایه بیرونی اندامکهای پلاستیدی با غشای دولایه که در فتوسنتز درگیر هستند یافت میشود. آنزیمهای غیراشباعکنندهی فیتوئن PDS یا “phytoene desaturase”، فیتوئن را به ترکیب بعدی که زرد رنگ است تبدیل میکنند. دانشمندان ساختار سه بعدی فیتوئن خالص در برنج را طی مکانیسم تغییر آن مشخص کردهاند.
آنها دریافتند که PDS در بعضی قسمتها در غشای دو لایه پلاستیدها غوطهور است و شامل کانالهای آبگریزی است که به داخل ختم میشوند. زمانی که مولکول فیتوئن وارد کانال میشود و به مرکز واکنش؛ جایی که نیمی از مولکولهای فیتوئن به ترکیب واسطهی بعدی تبدیل میشوند؛ میرسد، تجزیه آغاز میگردد. اگر آنزیم PDS در یک گیاه به درستی کار نکند، گیاه جوان سفید رنگ میشود.
محققان دانشگاه Freiburg ساختار آنزیم PDS را با استفاده از اضافه کردن یک مولکول علفکش تغییر دادند که باعث غیرفعال شدن آنزیم و توقف رشد گیاه میگردید.
امروزه میتوان تغییرات منحصر به فردی را با استفاده از روشهای زیستفناورانه در توالی آنزیمها القا کرد که به محصولات نسبت به علفهای هرز برتری بدهد. این یافته میتواند پژوهشگران را به توسعه گیاهان مقاوم به علفکشهای جدید نیز یاری دهد.
#غذاهای_عملکردی
#کنترل_علف_های_هرز
ترجمه: آذین منصوری
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن