افزایش ارزش غذاییبیوتکنولوژی کشاورزی

بعد از برنج طلایی، «سیب‌زمینی طلایی» هم در راه است

✅سال‌هاست که از توسعه برنج طلایی که به لحاظ ژنتیکی به‌گونه‌ای مهندسی ‌شده که حاوی بتاکاروتن، پیش‌ماده ویتامین A باشد، به نیکی یاد شده است. از آنجا که کمبود ویتامین A موجب بروز صدها هزار مورد نابینایی در کودکان در سراسر دنیا می‌شود، افزودن بتاکاروتن به‌عنوان مکمل با استفاده از این روش در مناطقی از دنیا که برنج غذای عمده به‌حساب می‌آید، منطقی به نظر می‌رسد.


?با این‌ حال در برخی مناطق مانند بخش‌هایی از آفریقا، این سیب‌زمینی است که به‌جای برنج، ماده اصلی تشکیل‌دهنده رژیم غذایی محسوب می‌شود. حالا خبر خوش این است که برای این مناطق هم جای امیدواری وجود دارد، زیرا سویه‌هایی مهندسی‌شده از سیب‌زمینی ایجاد شده‌اند که نه‌تنها حاوی بتاکاروتن بلکه دارای آلفا توکوفرول یا ویتامین E نیز هستند!

?سیب‌زمینی، هدیه دنیای جدید به دنیای کهن و تأمین‌کننده کالری، نشاسته، ویتامین C و فیبر است، اما تقریبا فاقد ویتامین A است. حتی سیب‌زمینی‌های زردرنگی که در حال حاضر از سوپرمارکت‌ها خریداری می‌کنیم نیز، منبع بتاکاروتن نیستند و رنگ زرد آن‌ها نتیجه وجود ترکیبات شیمیایی دیگر است.

?با این‌ حال دکتر چیچومرونچوکچای و همکاران وی از دانشگاه ایالتی اوهایو در مقاله‌ای که در نشریه PLOS One به چاپ رسانده‌اند، ارزش تغذیه‌ای دو نوع سیب‌زمینی حاصل از مهندسی ژنتیک را مورد ارزیابی قرار داده‌اند. این پژوهشگران فراهمی زیستی بتاکاروتن و آلفاتوکوفرول در سیب‌زمینی‌های ترادیس‌شده توسط سه آنزیم به‌دست‌آمده از باکتری Erwinia herbicola را مورد مقایسه قرار داده‌اند.

?آن‌ها در ابتدا دریافته‌اند که سیب‌زمینی‌های GP نسبت به انواع دیگر سیب‌زمینی حاوی ۶ تا ۸ برابر کاروتنوئید کل بیشتر بودند. غلظت بتاکاروتن و آلفاکاروتن (که نقشی جزئی‌تر در ساختار ویتامین A دارد) در سیب‌زمینی‌های GP بیش از صد برابر بیشتر از انواع دیگر بود.

?تحقیقات همچنین نشان داد که ترادیسی GP نه‌تنها در ایجاد بتاکاروتن و آلفاتوکوفرول در سیب‌زمینی‌ها مؤثر بوده بلکه هردوی این ترکیبات قادر به تحمل پخت‌وپز و گوارش بوده و به‌خوبی جذب سلول‌های روده می‌شوند.

?با این‌ حال بدیهی است که نمی‌توان انتظار داشت سیب‌زمینی طلایی به‌زودی در فروشگاه‌های ایالات‌متحده یا کشورهای درحال‌توسعه عرضه شود. این محصول می‌بایست قبل از عرضه گسترده، تحت آزمایش‌های بیشتر، احتمالا در مدل‌های جانوری و همین‌طور انسانی قرار گیرد.

?ولی داده‌های به‌دست‌آمده این امیدواری را پدید می‌آورد که در مناطقی که سیب‌زمینی غذای عمده محسوب می‌شود، سیب‌زمینی طلایی به پیشگیری از نابینایی در کودکان و همچنین اختلال سیستم ایمنی بدن در نتیجه کمبود ویتامین A کمک کند.

?ترجمه: سید محمد پیشدار

#ارزش_غذایی

☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن

بعد از برنج طلایی، «سیب‌زمینی طلایی» هم در راه است – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن