بلندپروازی باعث شکست پروژههای زیستفناوری میشود

چهار سال پیش یک پروژه در حوزهی زیست شناسی مصنوعی موفق به دریافت حدود پانصد هزار دلار از Kickstarter شد. این پروژه برای ساخت گیاهانی بود که بتوانند در تاریکی بدرخشند و این دید را به حامیان مالی خود داد که در آینده میتوان از این گیاهان به جای لامپ برای روشن کردن خیابانها استفاده کرد.
در این پروژه قرار بود چند ژن مولد bioluminescence از کرم شبتاب و تعدادی باکتری به گیاهانی مانند رز و آرابیدوپسیز منتقل شود. این پروژه به حامیان مالی خود قول داد تعدادی بذر از این گیاهان را به آنها بدهد.
حدود ده روز پیش اما خبر ناامیدکنندهای از این پروژه مخابره شد. دیگر پولی برای ادامه تحقیقات موجود نیست و تلاش این تیم برای مهندسی کردن یک خزه خوشبو جهت درخشان شدن نیز به علت آلودگی(!) با شکست مواجه شد. این پروژه قرار بود به عنوان تامین کنندهی مالی پروژه اصلی عمل کند.
اما مهمترین نتیجهای که از این پروژه بیرون آمد این بود که انتقال همزمان شش ژن به یک موجود پیچیده مثل گیاه امکان پذیر نیست و در بهترین حالت گیاهانی ایجاد میشدند که نور بسیار کم و رشد کمی داشتند.
شاید گرفتن این نتیجه نیاز به چهار سال زمان و پانصد هزار دلار هزینه نداشت و صرفاً کمی واقع بینی کافی بود. بهتر است در کشور ما نیز پروژههایی تعریف شود که با امکانات کشور و توانمندی مالی و انسانی کشور همخوانی داشته باشد.
نویسنده: علی قاسمی