بیوتکنولوژی پزشکیبیوتکنولوژی دارویینانوبیوتکنولوژی

بهبود انتقال دارو با محصولات طبیعی

موادی از قبیل زردچوبه، پوسته‌های میگو، موم زنبورعسل و کره کاکائو برای بهبود اثربخشی و کاهش عوارض جانبی داروها در درمان انواعی از بیماری‌ها از جمله سرطان و دیابت استفاده می‌شوند. این محصولات طبیعی می‌توانند راه‌های انتقال دارو و کیفیت آن‌ را بهبود بخشیده و عوارض جانبی آن‌ها را به حداقل برسانند.


یک تیم تحقیقاتی در حال مطالعه روی کورکومین زردچوبه و انتقال مؤثر آن به شکل دارو برای درمان سرطان کولون و به‌ ویژه، هدف قرار دادن سلول‌های تومور هستند که برخلاف شیمی‌درمانی، کم‌ترین عوارض جانبی را به دنبال داشته باشد.

یکی از اعضای این پژوهش می‌گوید: ما اساساً از مولکول‌های طبیعی مانند زردچوبه، کیتوسان و پکتین در ساخت سیستم انتقال دارویی استفاده می‌کنیم. این محصولات طبیعی علاوه بر سازگاری با محیط‌زیست، زیست‌تخریب پذیر نیز هستند و قابلیت چسبندگی به سطح مخاطی کولون را دارند. ما این ترکیبات را به شکل نانوذرات درمی‌آوریم و به کولون منتقل می‌کنیم تا در آنجا به صورت موضعی عمل کنند.

یکی از موضوعات رایج در درمان سرطان، وجود اثرات بسیار منفی به علت عوارض جانبی شدید داروهای شیمی درمانی است. در واقع از کورکومین به این منظور استفاده می‌شود که عوارض جانبی کاهش پیدا کند چراکه می‌تواند تنها سلول‌های سرطانی کولون را هدف قرار دهد.

برخی داروهای ضد قارچی عوارض جانبی سمی را به همراه دارند. دانشمندان با استفاده از کره کاکائو و موم زنبور عسل در تلاش برای تولید قرصی هستند که بتواند علاوه بر افزایش زیست‌دسترسی این داروها، به شکل مؤثری آن‌ها را از طریق مجرای گوارشی وارد جریان خون کند و کم‌ترین عوارض جانبی را داشته باشد. این تیم هم‌چنین در تلاش برای بهبود دریافت دارو از طریق آهسته کردن انتقال آن در مجرای روده‌ای–معده‌ای هستند. برای انجام این کار از یک پوشش کیتوسان بر روی سطح نانوذرات استفاده می‌شود. سعی بر این است که زمان انتقال افزایش پیدا کند و از حداکثر جذب دارو به خون اطمینان حاصل شود.

پژوهش دیگری در مورد استفاده از کیتوسان با هدف ایجاد یک سیستم انتقال داروی دیابتی انجام شده که به سطح گلوکز خون پاسخ می‌دهد. این سیستم از میکروذراتی استفاده می‌کند که هنگام تماس با گلوکز ، افزایش پیدا کرده و سپس با ترشح انسولین پاسخ می‌دهند. تیم تحقیقاتی در حال تلاش برای ایجاد سیستمی است که زیر پوست تعبیه شود و با رهایش تدریجی انسولین نیاز به تزریق‌های روزانه را کاهش دهد.

اکثر راه‌های انتقال دارو بر اساس سیستم‌های نانوذرات ساخته می‌شوند. زیرا این قابلیت را نمی‌توان در سیستم‌های کنونی یافت. مزایای این روش نه تنها برای بیمار است بلکه یک راهکار مقرون به صرفه برای صنعت داروسازی نیز می‌باشد.

لینک خبر
عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
عضویت در کانال زیست فن

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن