جهش گروهی در ژنوم نیشکر برای بهبود تولید شکر و اتانول

✅نیشکر مهمترین ماده خام جهان برای تولید تجاری بیواتانول یا همان سوخت اتانول زیستی در کنار شکر محسوب میگردد. محققین نشان دادهاند که جهش گروهی در ژنهای این گیاه، میتواند به تولید محصول باکیفیتتری ازلحاظ تولید شکر و همچنین اتانول منجر شود.
?مطالعات پیشین نشان میدهند که با متوقف سازی از روش RNAi در ژن دخیل در بیوسنتز لیگنین، یعنی کافئیک اسید او-متیل ترانسفراز(COMT)، میتوان تولید اتانول را از زیستتوده لیگنوسلولزی بهبود بخشید. هرچند که، پلیپلوئیدی بودن ژنوم نیشکر تعارضی جدی برای تکنیکهای اصلاح ژنتیکی آن بهحساب میآید.
?حالا محققان دانشگاه فلوریدا در ایالاتمتحده، ژن COMT را برای جهش آللهای چندگانه در راستای تغییر سنتز زیستی لیگنین در نیشکر با استفاده از یک جفت آنزیم نوکلئاز موسوم به TALEN مورد هدف قرار دادهاند.
?جهشهای ایجادشده در COMT همراه با کاهش لیگنین تا ۱۹.۷ درصد، بهصورت معنیداری باعث بهبود قندسازی میشوند. بااینحال، زیستتوده تولیدی ارقام فوق نیز تفاوت چشمگیری در مقایسه با ارقام اصلی تکثیرشده در شرایط مزرعه نداشتهاند.
تجزیهوتحلیلها نشان میدهند که در لاینهای جهشیافته و با استفاده از یک تک جفت TALEN، جهش ژنتیکی در ۱۰۷ نسخه از مجموع ۱۰۹ نسخه COMT به وقوع پیوسته است.
?محققین نشان دادهاند که لاینهای جهشیافته، با تغییر ترکیب دیواره سلولی و افزایش کارایی قند سازی منجر به بهبود عملکرد زراعی گیاه نیشکر خواهند شد.
?این مطالعه همچنین خاطرنشان میسازد که بهمنظور بهبود تولید در گیاهان زراعی دارای ژنوم پیچیده، ایجاد جهش در تعداد زیادی از آلل های آنها، امری شدنی بوده و احتمال موفقیت در آن وجود دارد.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
#مهندسی_ژنتیک
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن