بهبود ژنتیکی تولید تریترپنوئیدها در درخت غان

✅درخت غان با نام علمی Betula platyphylla حاوی تریترپنوئیدهایی است که دارای کاربردهای ضد HIV و ضدتومور هستند. اما میزان طبیعی این تریترپنوئیدها در درخت فوق، پائین است و سنتز شیمیایی آنها هم گران تمام میشود.
?فاکتورهای رونویسی مرتبط با مسیرهای تولید تریترپنوئیدها ازجمله bHLH -basic helix-loop-helix- میتوانند مسیرهای متابولیت را تنظیم کنند و بازده آنان را افزایش دهند. بنابراین فاکتورهای رونویسی بهطور بالقوه میتوانند تولید تریترپنوئیدها را در درخت غان افزایش دهند.
?در این رابطه، جینگ یین و تیم پژوهشی او از دانشگاه جنگلداری شمالشرقی در چین، دو ژن BpMYC4 و BpbHLH9 را که وظیفه کدگذاری فاکتورهای رونویسی bHLH را در درخت غان بر عهده دارند، موردمطالعه قرار دادهاند. در این آزمایش مشخص شد که بیان ژنهای BpMYC4 و BpbHLH9 با به کار بردن اسید آبسیزیک ، متیل جاسمونات و جیبرلین افزایش یافته و با استفاده از تقویتکننده رشد اتفن، کاهش مییابد.
?محققین ژن BpbHLH9 را به یک پروموتر یا راهانداز ژنی ارتقا یافته متصل نموده و به درخت غان وارد کردهاند. درخت غان تراریخته در مقایسه با گونههای طبیعی آن، نرخ بالاتری از بیان ژنهای مرتبط با سنتز تریترپنوئیدها را از خود نشان میدهد.
?به گفته محققین مورداشاره، این یافتهها میتوانند بهعنوان مبنایی برای توسعه درختهای غان با تریترپنوئیدهای بهینهشده، در نظر گرفته شوند.
#متابولیت_های_ثانویه
?ترجمه: مریم باورساد
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن