بیوتکنولوژی کشاورزیتثبیت نیتروژن

به سوی گیاهان تثبیت‌کننده نیتروژن

✅ نیتروژن یک ماده مغذی اصلی در رشد و نمو گیاه به‌حساب می‏آید، همچنین کمبود این ترکیب از عوامل محدودکننده در عملکرد گیاهان به شمار می‏رود. امروزه نیتروژن مورد نیاز برای گیاه از طریق کودهای سنتزی تأمین می‏گردد. امّا استفاده بیش از حد از این کودها هزینه‏های گزاف مالی و محیط‏زیستی برای بشریت به ارمغان آورده است. این در حالی است که به دلیل رشد بالای جمعیت، نیاز هست تا توجه ویژه‌ای به فاکتورهای عملکرد در گیاهان زراعی داشته باشیم. حال اگر گیاهان توانایی تولید این نوع ترکیبات مغذی را از هوا داشته باشند، (یا به بیان دیگر اگر گیاهانی ایجاد کنیم تا نیتروژن هوا را گرفته و به فرم بیولوژیک آن در بیاورند) مشکل اصلی ما حل خواهد شد.


?تلاش محققان در ابتدا مبتنی بر القای همزیستی بین گیاهانی غیر از لگوم‌ها با باکتری‌های تثبیت‌کننده نیتروژن بود. ظهور تکنولوژی‏های مربوط به دستکاری DNA در دهه ۱۹۷۰ سبب انتقال ژن‏های مدنظر به گیاهان شد. اما در این خصوص انتقال ژن‏های درگیر در تثبیت نیتروژن، بسیار ناکارآمد بوده است. مهمترین آنزیم در این فرایند nitrogenase است که برای سرهم‏بندی این آنزیم چندین آنزیم دیگر نیاز هستند. در این بین ژن‏های nifH و nifM از اهمیت بالایی برخورداردند. محققان بسیاری توانسته‏اند این دو ژن را در باکتری، مخمر و گیاهان مدل هم‏چون توتون، بیان کنند. اما هنوز پیشرفت‏های قابل‌توجهی در خصوص انتقال این ژن‏ها به گیاهان استراتژیک صورت نگرفته است.

?به دست آوردن این چنین گیاهان زراعی، باعث کاهش هزینه سالانه بین ۵ تا ۱۰ میلیون دلار می‏شود، علاوه بر این، جنبه سلامت محیط‏زیست در قبال عدم استفاده از کودها نیز قابل تأمل است.

#تثبیت_نیتروژن

?ترجمه: داور عابدینی

لینک خبر
لینک مقاله
عضویت در زیست فن کشاورزی
عضویت در کانال زیست فن

به سوی گیاهان تثبیت‌کننده نیتروژن – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن