بوی بدن، بیومارکری برای تشخیص مالاریا

نزدیک به ۵۰ درصد از جمعیت جهان در مناطق اندمیک بیماری مالاریا زندگی میکنند و تقریباً نیمی از میلیون ها مرگومیر در سال ناشی از مالاریا است. شناسایی ناقلین بدون علامت این عفونت انگلی، عامل مهمی برای کاهش نرخ انتقال بیماری است. بااین وجود، تست های استاندارد اغلب در شناسایی ناقلین بهویژه در مواردی که مقدار انگل در خون کم است موفق نیستند. این در حالی است که روش مولکولی معمولاً عفونت کم را نشان میدهد اما این روش بسیار سریع نیست و استفاده آن در بسیاری از نقاط جهان دشوار است. در حال حاضر محققان در تلاشند تا از طریق تغییرات بویهای انسان در اثر عفونت مالاریا، یک نشانگر زیستی برای تشخیص مالاریا پیدا کنند که قادر به شناسایی سریع و دقیق افراد آلوده باشد.
دکتر Consuelo De Moraes توضیح داد: “کار قبلی ما بر روی یک موش مدل نشان داد که عفونت مالاریا، بوهای موشهای آلوده را تغییر داد و باعث شد که آنها برای پشهها جذابتر باشند. ما هم چنین تغییرات طولانیمدت در مشخصات بوی موشهای آلوده را یافتیم؛ اما در پژوهش حاضر، ما به دنبال گسترش دانشی که از موش های مدل آموختهایم و تست صحت فرضیه خود در انسانها هستیم. درواقع ما در حال راهاندازی یک آزمایش تشخیصی عملی مبتنی بر نشانههای بو هستیم.”
محققان از روش های میکروسکوپی و کیت تشخیص مولکولی شرکت Bioline برای شناسایی بیماران مبتلابه مالاریا استفاده کردند. به این ترتیب افراد فاقد مالاریا که هر دو روش باری آن ها منفی بود و بیماران آلوده که با هر دو روش تایید شدند، شناسایی شدند. سپس ۷۷ نفر را که با توجه به روش مولکولی مثبت بودند اما در آزمایشهای میکروسکوپی انگل مشاهده نشد، مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند. درنهایت محققان دریافتند که عفونت مالاریا ترکیبات شیمیایی فرار جدیدی در بدن ایجاد نمیکند، اما مقدار این ترکیبات را که در حال حاضر در افراد سالم وجود دارد، تغییر میدهد.
نویسندگان این مطالعه افزودند: “بر اساس مجموعه گستردهای از بویهای پوستی بررسی شده در جمعیتهای انسانی در کنیا، ما اثرات گسترده و ماندگار عفونت مالاریا را در انتشار مواد شیمیایی فرار انسان گزارش میکنیم. علاوه بر این، ما دریافتیم که مدلهای پیشبینیشده بر اساس تغییراتی که نشانگرهای زیستی فرار نشان می دهند و در عین حال قابلاعتماد نیز هستند، می توان عفونتهای بدون علامت را با حساسیت ۱۰۰٪ شناسایی کرد. این تفاوت بو درمیان افراد آلوده، افراد آلوده بدون علامت و افراد سالم ممکن است درنهایت منجر به تستهایی شود که بتوانند بهسرعت و دقیق افراد آلوده را شناسایی کند.”
دکتر Mescher در نتیجه گیری خود اشاره کرد: “هدف ما در کوتاهمدت، استفاده از یافتههای فعلی برای یافتن نشانگرهای زیستی قابلاطمینان و مؤثر است و این واقعاً علمی پایه برای شناسایی نشانگرهای زیستی مالاریا خواهد بود.”
? مترجم: الهام بیابانگرد
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله
☑ لینک عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑ لینک عضویت در زیست فن