دخالت چربیهای باکتریایی در ایجاد بیماریهای قلبی

✅ مطالعات جدید نشان میدهد که مولکولهای چربی میتوانند نه فقط از مواد غذایی بلکه از باکتریهای موجود در دهان نیز ناشی شوند. ازاین رو این تحقیق میتواند دلیل ارتباط بیماریهای لثه با مشکلات قلبی را توضیح دهد.
? حملههای قلبی و سکته بحرانهای بسیار مورد توجه هستند که منتج از فرآیند آرام آترواسکروزیس به معنای تصلب شرایین توسط لیپیدها هستند. سلولهای ایمنی به رگهای خونی چسبیده و لیپیدها را از بین میبرند. در اثر این فرایند رگهای خونی ملتهب و ضخیمتر شده بدین ترتیب که رده سلولهای عضلانی صاف آن تغییر کرده، متورم و تقسیم شده تا پلاکها، لختهها و آتروماسها ( atheroma- حبابهای چربی ناشی از رسوب لیپید در دیواره رگها) ایجاد شوند.
? برای مدتی طولانی، محققان و پزشکان تصور میکردند که لیپیدها از طریق مصرف مواد غذایی چرب و غنی از کلسترول به بدن وارد میشوند اما بر اساس این تحقیق خوردن منابع چربی شامل تخممرغ، کره، ماهیهای چرب و گوشت، ضرورتاً باعث بیماری قلبی نمیشوند. محققان در این مطالعه لیپیدهایی با ساختار شیمیایی غیرمشابه با منابع حیوانی را که از یک خانواده باکتریایی عجیب به نام Bacteroidetes آمده است را ردیابی کردند.
? این خانواده باکتریایی به طور مداوم حبابهای چربی کوچک مشابه حبههای انگور اما در مقیاس باکتریایی آزاد میکنند. اعضای این خانواده مولکولهای چربی متمایز حاوی اسیدهای چرب غیرمعمول با زنجیره اتمهای کربن با تعدادی شاخه فرعی و تعداد اتم کربن فرد تولید میکنند که مشابه آن در پستانداران یافت نمیشود. سلولهای ایمنی چسبیده به دیواره رگها در مواجه با این لیپیدها واکنش داده و بار التهابی فوقالعادهای ایجاد میکنند.
? علیرغم اثرات تخریبی، باکتری مستقیماً خود حمله نمیکند. اغلب این باکتری به صورت مسالمتآمیز در دهان و لوله گوارش باقی میماند و اگر شرایط مساعد فراهم شود میتواند باعث بیماری لثه شود اما روی رگهای خونی اثر نمیگذارد، بلکه لیپیدهای تولیدشده توسط آن به راحتی از دیواره سلولها عبور کرده و به جریان خون وارد میشود.
?تفاوتهای شیمیایی لیپیدهای انسانی و باکتریایی منتج از تفاوتهای وزن دقیق مولکولها است. در این مطالعه از این تفاوتها و اسپکترومترهای جرمی مدرن به منظور اندازهگیری انتخابی مقدار لیپیدهای باکتریایی در نمونههای انسانی با هدف ایجاد ارتباط میان لیپیدها و آترواسکلروزیس استفاده شده است. برقرار کردن چنین ارتباطی اولین گام در جهت نشانهگذاری لیپیدها به عنوان شاخص برای تشخیص اولیه بیماریها است.
? گام بعدی در پژوهش نشان دادن تجمع لیپیدهای این باکتری در آتروما به منظور ارائه مدرک متقاعدکننده در ارتباط میان لیپیدهای نامعمول با بیماریهای قلبی عنوان شده است.
?ترجمه: مهسا جلیلی منش
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن