تأثیر باکتریهای رودهای بر قند خون و چربی

✅ باکتریهای رودهای به دلیل تأثیری که بر عملکرد فیزیولوژیک و بیماریهای مختلف دارند، توجه زیادی را به خود جلب کردهاند.
?اسیدهای ثانویه صفراوی تولید شده توسط این باکتریها میتوانند غلظت گلوکز و چربی خون را تحت تأثیر قرار دهند. انتظار میرود این نتیجه با مورد هدف قرار دادن باکتریهای رودهای که اسیدهای صفراوی ثانویه تولید میکنند، به درمان بیماریهای متابولیکی مانند دیابت و دیس لپییدمی منجر شود.
?بیش از ۱۰۰ تریلیون باکتری از حدود ۱۰۰۰ گونه مختلف در روده ما زندگی میکنند. باکتریها ممکن است بر مصرف انرژی و تجمع چربی بدن میزبان تأثیر بگذارند. علاوه بر این، مشخص شده است که این باکتریها با بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲، بیماریهای عصبی مانند اوتیسم و بیماریهای رودهای مانند سرطان روده بزرگ مرتبط هستند.
?یکی از عواملی که باکتریهای رودهای را تغییر میدهد، استفاده از ضد میکروبها است. این داروها باعث اختلال در توازن کیفی و کمی تودههای باکتریایی در روده میشوند. به عنوان مثال، هیپوگلیسمی یک عارضه جانبی جدی اما نادر از آنتی بیوتیکها است. مصرف بعضی از آنتی بیوتیکها مانند گتیفلوکساسین به دلیل عوارض جانبی آنها قطع شدهاست. همچنین، مصرف آنتی بیوتیکها در دوران کودکی موجب افزایش وزن میشود. تحقیقات قبلی نشان داده است که دیس بیوزیس ناشی از مصرف آنتی بیوتیکها موجب افزایش سطح بیان پروتئین در کبد میشود.
?یک مدل موش دیس بیوزیس با تزریق آنتیبیوتیک به مدت ۵ روز تهیه شد. در مقایسه با موشهای تیمارنشده با آنتی بیوتیک، میزان گلوکز خون و غلظت لیپید (تری گلیسیرید) در مدل تجربی به ترتیب به ۶۴٪ و ۴۳٪ کاهش یافت. محققان برای ارزیابی مکانیزمهای مرتبط با این کاهش، بر اسیدهای ثانویه صفراوی تمرکز کردند. این اسیدها متابولیتهای تولید شده توسط باکتریهای روده هستند که عملکرد کبد که در متابولیسم قند و لیپید دخیل هست را کنترل میکنند.
?در مدل موش آزمایشی، باکتریهای رودهای موجب کاهش تولید اسیدهای صفراوی ثانویه میشوند. همچنین، غلظت اسیدهای ثانویه صفراوی (لیتوکوکول و اسید دگزاکسیکول) در کبد موش به ترتیب ۲۰٪ و ۶٪ به ترتیب نسبت به موشهای تحت درمان با آنتی بیوتیک کاهش یافت. این نتیجه نشان میدهد که اسید ثانویه صفراوی تولید شده توسط باکتری روده بر متابولیسم قند و لیپید میزبان تأثیر میگذارد. در کبد موش مدل دیس بیوزیس، سطوح بیان پروتئینهای متابولیسم گلیکوژن و در بیوسنتز کلسترول و اسیدهای صفراوی تغییر کردهاست.
?تحقیقات نشان میدهند که Enterobacteria و اسیدهای ثانویه صفراوی که تولید میکنند ممکن است در تغییر غلظت قندها و چربیها دخیل باشند.
?مترجم: نگین سعیدی
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی