تأثیر تغذیه مادر در دوران بارداری بر روی DNA فرزند

✅باور بر این است که وقتی خانمی باردار است، برای دو نفر تغذیه میکند، فارغ از صحیح یا غلط بودن این باور، کیفیت غذایی که یک خانم باردار میخورد از کمیت آن مهمتر است. تحقیقات جدید نشان میدهد خانمهای بارداری که رژیم غذایی آنها میزان زیادی چربی دارد، فرزندانی خواهند داشت که ریسک ابتلا به دیابت و سایر بیماریها در آنها افزایش مییابد.
?این تحقیق همچنین نشان داد که هرچند رژیم ضعیف در دوران بارداری، ریسک ابتلا به بیماریهایی را در فرزند افزایش میدهد، اما این اختلال میتواند با مراقبتهای بعدی کاهش یابد. آنچه گفته شد اشاره به عوامل اپیژنتیک دارد که روی بیان ژن اثر میگذارند. با وجود اینکه هر فرد DNA خود را از والدینش به ارث میبرد اما تغییر در سبک زندگی مانند رژیم غذایی سالم، میتواند تأثیر منفی برخی ژنهای به ارثرسیده را کاهش دهد.
?کیفیت هوای محیط، انتخاب غذای بهتر و فعالیت فیزیکی منظم، راههایی برای دفع آسیبهای DNA هستند.
?بنابر علم ژنتیک، شما ژنهایتان را از والدینتان به ارث میبرید اما بر اثر عوامل اپیژنتیک، شما میتوانید بر روی DNA خود تغییراتی ایجاد کنید. اینجا جایی است که اپیژنوم ایفای نقش میکند. دانشمندان در این مطالعه سعی کردند این تغییرات اعمال شده را حتی بعد از دوران حساس بارداری، اصلاح کنند. پس میتوان گفت افراد، محکوم به زندگی با ژنهایی نیستند که توسط والدینشان در زندگی اولیه به آنها به ارث رسیدهاست.
?در مطالعهای که بر روی رتها صورت گرفت، در دوران بارداری و شیردهی، رژیم غذایی حاوی ۴۵% چربی به رتها داده شد. وقتی رتها از شیر گرفتهشدند، نیمی از آنها رژیم پرچربی را درپیشگرفتند و مابقی، رژیمی را اختیار کردند که فقط حاوی ۱۶% چربی بود.
?بعد از توالییابی کل ژنوم رتها، محققان دریافتند که تفاوت فاحشی در چگونگی متابولیزهکردن چربی در کبد رتها وجود دارد. نحوه بیان ژنهایی در کبد که کنترلکننده متابولیسم چربی و التهاب است، در رتهایی که رژیم غذایی کمچرب داشتند با الگوی بیان ژن در رتهایی که رژیم چربتر داشتند متفاوت بود. نتایج دانشمندان تأیید کرد که متیلاسیون DNA، میتواند تحت تأثیر تغییرات رژیم غذایی قرار بگیرد. متیلاسیون DNA، از جمله پروسههایی است که با استفاده از آن، بیان ژن کنترل میشود.
?از این تحقیق برداشت میشود که اگر تغییرات اپیژنتیک بتواند از ابتلا به بیماریها جلوگیری کند پس بیماران میتوانند با تغییر در سبک زندگی خود، آسیبهای DNAی که در ابتدای زندگی آنها ایجاد شدهاست را خنثی کنند.
?مترجم: فرزانه صائبیراد
☑️عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی