تأثیر دما بر ضریب تأثیر جهشزایی سیستم CRISPR-Cas9 در گیاهان

✅سیستم CRISPR-Cas9 امکان مهندسی جهشهای هدفمند در ژنومهای یوکاریوتی را میسر میکند، اما میزان تأثیر جهشزایی و ایجاد جهشهای غیرهدفمند، بین ارگانیسمهای مختلف، میتواند بسیار متفاوت باشد.
?شانتال لبلانک از دانشگاه Yale آمریکا در گزارشی نشان داده است که گیاهانی که در معرض تنش گرمایی ۳۷ درجه سانتیگراد قرار میگیرند، در مقایسه با گیاهانی که در دمای استاندارد ۲۲ درجه سانتیگراد پرورش یافتهاند، نرخ جهشهای القاشده با CRISPR بالاتری دارند.
?تیم لبلانک مشاهده کرده که فرایند جهشزایی هدفمند توسط CRISPR-Cas9 که تحت عملیات حرارتی قرار گرفتهاند، در بافتهای سوماتیک گیاه آرابیدوپسیس تقریباً پنج برابر و در ژرملاینها بیش از صد برابر افزایش مییابد.
?همچنین در این تحقیق مشخص شده که این تأثیر دمایی روی نرخ جهش، محدود به گیاه آرابیدوپسیس نیست، چراکه این نرخ افزایش در گیاهان شاخه مرکبات ویرایش شده با TCRISPR که در معرض تنش گرمایی ۳۷ درجه سانتیگراد قرار گرفته بودند، هم دیده شده است.
?آنالیزها همچنین نشان دادهاند که پروتئین Cas9 باکتری Streptococcus pyogenes (یا “SpCas9”) در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد در ایجاد شکستهای DNA دورشتهای، نسبت به دمای ۲۲ درجه سانتیگراد، فعالتر عمل میکند که این نشاندهنده وجود مکانیسمی است که در تأثیر دما روی CRISPR-Cas9، دخیل است.
?این بررسی، اهمیت دما در ارتقای فعالیت SpCas9 در یوکاریوتها را برای ما آشکار میکند و روشی ساده برای افزایش جهشزایی هدفمند در گیاهان، با استفاده از سیستم CRISPR-Cas9 در اختیار ما میگذارد.
#مهندسی ژنتیک
?ترجمه: مریم باورساد
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن