تأیید اولین داروی مؤثر بر علیه آبله انسانی توسط FDA

همزمان با افزایش روز افزون ترس از بیوتروریسم، اولین درمان آبله مورد تایید FDA قرار گرفت. داروی تیکوویریمات (tecovirimat) با ممانعت از توزیع نسخههای ویروس واریولا (variola virus)، عامل بیماری آبله انسانی، به سایر سلولها از انتشار عفونت جلوگیری میکند. بنابر گفته Dennis Hruby، کارمند ارشد شرکت داروسازی فناوریهای SIGA ، اگر ویروس از سیستم ایمنی فرد آلوده پیشی بگیرد، فرد بیمار خواهد شد. اما اگر بتوان فعالیت ویروس را کاهش داد، سیستم ایمنی موفقتر عمل خواهد کرد.
پس از معرفی تیکوویریمات یا TPOXX توسط کمیسیون مشورتی سازمان غذا و داروی آمریکا، FDA در ۱۳ ژوئن تایید این دارو را رسما اعلام نمود. بیماری آبله حدود ۳۰ درصد از افراد مبتلا را از بین میبرد و زخمهای دائمی را در بازماندگان ایجاد میکند. در قرن بیستم پیش از واکسیناسیون موفق جهانی و ریشهکن شدن کامل این بیماری، ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون نفر در اثر آبله جان خود را از دست دادند. با این وجود، نمونههایی از این ویروس برای اهداف تحقیقاتی در ایالات متحده و روسیه نگهداری میشوند.
بهطور معمول مردم از سال ۱۹۷۰ تاکنون در برابر این بیماری واکسینه نشدهاند. Robin Robinson، یک ویروسشناس مولکولی، معتقد است که عود مجدد این بیماری بهصورت تصادفی و یا پیامدی از استفاده آن بهعنوان یک سلاح بیولوژیک، فاجعهآمیز خواهد بود.
وحشتناک بهنظر میرسد که این بیماری میتواند بهعنوان یک سلاح بیولوژیک در ارتباط با حملات سیاهزخم و سایر اقدامات تروریستی این قرن مورد استفاده قرار گیرد. مؤسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی، آبله را بهعنوان یک بیماری خطرناک رده A دستهبندی کردهاست، زیرا این بیماری یکی از مرگبارترین بیماریهای مسری انسانی است که میتواند بهراحتی از یک فرد به فرد دیگری منتقل شود.
عملکرد موفق دارو برای متوقف کردن بیماری در مدلهای حیوانی مورد آزمایش قرار گرفت. این در حالی است که آزمایشات لازم برای تعیین ایمنی و دوز مناسب دارو در افراد انجام شدهاست. تیکوویریمات خطر مرگ را در ۹۰ درصد از حیوانات آلوده به ویروس (میمونها و خرگوشهای مبتلا) کاهش داد و تقریبا تمام حیواناتی که دارو دریافت نکرده بودند، از بین رفتند.
بیماری آبله بهسرعت علائم خود را بروز نمیدهد و دوره نهفتگی آن بهطور میانگین ۱۰ تا ۱۴ روز به طول میانجامد. بعد از گذشت این مدت زمان، تب و جوشهای پوستی ظاهر میشوند. بهدنبال تشکیل آبله در این مرحله امکان انتقال بیماری افزایش مییابد. داروی مذکور برای استفاده در مرحله تب و بثورات پوستی طراحی شدهاست. Hruby گفت: «دادههای مطالعات حیوانی نشان میدهند که بثورات کمتری پس از مصرف دارو در بیماران ایجاد میشود و آنها بهسرعت بهبود مییابند.»
Grant McFadden، ویروسشناس دانشگاه ایالتی آریزونا، افزود: «آمادگی برای رویایی با یک فاجعه به اشکال مختلفی صورت میگیرد. بشر در حال آمادهسازی برای یک فاجعه بیماری عفونی است. آنگونه که مشخص است آبله دوباره عود میکند و شما به داروهایی نیاز دارید که بتواند پیشرفت بیماری را مهار کند.»
در حال حاضر دو میلیون داروی پیکوویریمات در ذخایر و انبار دارویی بینالمللی استراتژی ایالات متحده برای شرایط اضطراری بهداشت عمومی نگهداری میشود. تایید پیکوویریمات توسط FDA این امکان را فراهم میکند که بتوان این دارو را برای استفادههای دیگر نظیر درمان پاکسویروسهای (poxviruses) مرتبط مورد مطالعه قرار داد. این یافتهها عرضه دارو را تضمین و سایر کشورها را برای استفاده از این دارو در ذخایر اضطراری خود تشویق میکند. هیچکس نمیتواند ظهور مجدد ویروس و مشکلات ناشی از آن را پیشبینی کند. با اینحال، طراحی این دارو به آرامش افکار عمومی کمک خواهد کرد.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله