تاثیر دما بر رشد و تولید مایکوتوکسین نیوالنول در گندم

خانم نظری محقق ایرانی و همکاران شان از کشور ایتالیا، در مطالعه خود به بررسی اثر دما بر رشد کلنی و تولید مایکوتوکسین نیوالنول توسط فوزاریوم poae و کاهش بازده محصول ناشی از عفونت فوزاریوم poae در شرایط آزمایشگاهی پرداختند. نتایج این تحقیق در مقاله ای بین المللی منتشر شده است.
بیماری (Fusarium head blight (FHB یک بیماری قارچی است که توسط مجموعه ای از گونههای فوزاریوم ایجاد میشود. این بیماری به طور قابل توجهی باعث کاهش بازده و کیفیت گندم و سایر دانههای غلات میشود.
Fusarium poae یکی از گونههای قارچ فوزاریوم است که به طور معمول در دانه گندم یافت میشود. فوزاریوم طیف گستردهای از مایکوتوکسینها از جمله نیوالنول (NIV) را تولید میکند. آگاهی از شرایط مطلوب برای وقوع عفونت، رشد و تولید مایکوتوکسین، به جلوگیری از ورود مایکوتوکسینها به زنجیره غذایی کمک خواهد کرد.
در این مطالعه، اثر دما بر رشد کلنی و تولید نیوالنول در شرایط آزمایشگاهی در دمای ۵ تا ۴۰ درجه سانتیگراد با فواصل ۵ درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. طبق معادله بتا، دمای بهینه برای رشد کلنیها ۲۴/۷ درجه سانتیگراد و برای تولید نیوالنول ۲۷/۵ درجه سانتیگراد تخمین زده شده است.
اثرات دما بر بروز عفونت، زیست توده قارچی و آلودگی نیوالنول در مرحله گلدهی گندم دوروم در گلدان، در دمای ۱۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد و با فواصل ۵ درجه سانتیگراد برای ۳ روز و سپس در دمای محیط تا زمان رسیدن، مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج حاکی از این بود دما به طور معنی داری بر وقوع عفونت گلچه و زیست توده قارچی تاثیر میگذارد، اما بر محتوای نیوالنول در بافت راسی گندم تاثیر ندارد. همچنین تلقیح گیاهان گلدانی با فوزاریوم poae، بازده محصول را کاهش نداد.
تعیین اینکه شرایط محیطی چگونه رفتار گونههای فوزاریوم را در تولید مایکوتوکسین تحت تاثیر قرار میدهد، در طراحی و مدلسازی خطر وجود مایکوتوکسین در محصولات زراعی مهم است. معادلات پیشرفته در مطالعه حاضر برای گسترش مدلهای مکانیکی موجود برای بیماری FHB، فوزاریوم poae و نیوالنول، مفید خواهد بود.